Fiscul il cauta pe deputatul imobiliar Negoita pentru o datorie de 10 milioane euro

Imobiliare

08.09.2009 - Gandul
Fiscul il cauta pe deputatul imobiliar Negoita pentru o datorie de 10 milioane euro

7.000 de romani care au facut tranzactii imobiliare fara sa achite TVA in perioada 2006-2008 au de platit aproximativ 670 milioane de euro la buget. In top conduce deputatul Robert Negoita

Cea mai mare datorie a unui roman catre stat prin neplata TVA pe tranzactii imobiliare o are deputatul PSD Robert Negoita, un mare dezvoltator imobiliar din zona Bucuresti-Ilfov. El are de achitat nu mai putin de 9,5 milioane de euro. Negoita, intre anii 2006 si 2008 a vandut 753 de case noi pe persoana fizica, dar nu a platit TVA. In situatia lui Negoita mai sunt alti 7.000 de romani care fac afaceri cu terenuri construibile si case noi. Fiscul a trimis instiintari catre toti cei vizati, iar in perioada urmatoare vor incepe controalele oficiale. Si Negoita, potrivit reprezentantilor ANAF, a primit instiintari pe mai multe adrese, inclusiv pe cea de la Parlament. Deputatul sustine insa ca nu le-a dat curs pentru ca nu le-a vazut: "Am fost plecat in China si inca nu am apucat sa-mi verific corespondenta". Desi recunoaste ca nu a platit niciun leu TVA, "fiindca legea era neclara", Negoita sustine ca este vorba numai despre "o razbunare politica. Eu stiu de unde mi se trage: am facut parte din comisia Ridzi si fac parte si din comisia Udrea. Nu sunt de acord cu Basescu si-mi dau seama ca ei sunt foarte determinati sa faca un asemenea abuz in cazul meu".

Negoita este cel mai bogat parlamentar dintre social-democrati. In declaratia de avere publicata in momentul intrarii in Parlament, averea pesedistului cuprindea 1.603 case si 57 de terenuri, descrise bucata cu bucata pe 72 de pagini. Acum, el mai are de vandut aproximativ 600 de locuinte. Reprezentantii ANAF au confirmat pentru Gandul ca pe numele parlamentarului au fost trimise mai multe asemenea somatii, fara vreun rezultat, deocamdata. "Am expediat instiintari pe numele domnului Robert Negoita atat la domiciliul sau si la sediul Rin Grand Hotel, dar si pe adresa Parlamentului Romaniei", au precizat sursele citate.
 
Negoita: "Razbunarein stil basescian"

Contactat de Gandul, Negoita s-a aratat socat de veste, spunand ca nu stie nimic despre asa ceva. "Cei de la ANAF abereaza, pe mine nu m-a informat nimeni despre o asemenea verificare", ne-a declarat deputatul PSD, vizibil iritat. Dupa cateva momente, si-a adus aminte ca in ultima saptamana nu si-a verificat corespondenta, intrucat a fost plecat din tara, tocmai in China, la summitul Asiei de Nord-Est. Nu ascunde ca a facut tranzactii imobiliare fara a se inregistra ca platitor de TVA, dar se apara, spunand ca legea era neclara.

"Nimeni nu a stiut cum sa interpreteze prevederea legala, in lipsa normelor de aplicare", sustine el. Mai mult, faptul ca ar avea datorii la stat nu are o explicatie logica, ci suta la suta politica. "Eu stiu de unde mi se trage: am facut parte din comisia Ridzi si fac parte si din comisia Udrea. Nu sunt de acord cu Basescu si-mi dau seama ca ei sunt foarte determinati sa faca un asemenea abuz in cazul meu. Trebuie sa se razbune intr-un fel, in stilul caracteristic basescian. Dar... exista instante, si in Romania, si afara", spune deputatul.

Insa, pana nu vede documentul, Negoita marturiseste ca nu stie cum va rezolva situatia. "Cand ajung acasa, imi voi verifica toata corespondenta", ne asigura el.