Fiscul cere TVA-ul de la "samsarii" imobiliari

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

15.10.2009 - Evenimentul zilei

Robert Negoita, Tantareanu, Netoiu, Codin Maticiuc au de dat bani la stat. Cei care s-au imbogatit in perioada 2006-2008 din tranzactii imobiliare si nu au trecut pe la Fisc, sa plateasca TVA, se vad nevoiti sa se desparta de o parte din averile facute.

Ieri, Fiscul a anuntat ca, din peste 1.200 de cazuri finalizate, a emis decizii de impunere in suma totala de circa 95 milioane de lei, la care se adauga penalitati de inca 53 milioane lei. Circa 70 de milioane lei trebuie sa achite parlamentarul Robert Negoita, ne-au precizat surse oficiale. La suma totala se mai adauga si alte accesorii (penalitati si dobanzi - n.r.) astfel ca suma totala se ridica la peste 26 milioane euro, ne-au spus sursele.

Contactat telefonic, Ionut Negoita - fratele parlamentarului PSD - ne-a precizat ca, „daca avem datorii la TVA, suntem in aceeasi situatie ca si ceilalti 250 de romani care au dezvoltat imobiliare pe persoana fizica”.

Potrivit acestuia, daca in urma controlului desfasurat de Fisc se va decide ca au de achitat TVA si daca e o masura corecta, or sa plateasca suma respectiva. „Nu avem nicio datorie la stat si nici nu o sa avem vreodata”, ne-a mentionat Negoita.

Giga Popescu, pe lista ANAF

Fostul fotbalist Giga Popescu se afla si el printre cele 80 de persoane care au de platit TVA la stat, conform surselor. „Daca primeam notificare acasa, plateam”, ne-a spus Popescu, care sustine ca va achita restantele a doua zi de la instiintare. El a adaugat ca legea este neclara. „Fiecare interpreteaza legea cum vrea, de aceea ar trebui sa fie mai explicita”, a mentionat fostul inter national, care dezvolta mai multe proiecte imobiliare.

„Vor fi notificati si Gigi Netoiu, Codin Maticiuc, Marius Locic si Cristian Tantareanu pentru a achita TVA la unele tranzactii realizate in perioada mentionata”, au mai pre cizat sursele. Tantareanu a recunoscut ca a vandut unele terenuri, de unde a incasat cateva milioane de lei, si nu a achitat TVA pentru ca nu i-au cerut cei de la Administratia Financiara. „Imi amintesc ca, in urma cu cateva luni, s-a mai discutat despre asta si am trimis directorul economic sa se intereseze la Fisc. Raspunsul acestora a fost ca nu stiu exact daca se achita sau nu TVA”, ne-a declarat omul de afaceri.

Fiscul a intocmit, totodata, 30 de sesizari penale la care prejudiciul se ridica la 15 milioane de lei. In perioada 2006-2008, au fost efectuate 278.118 tranzactii cu o valoare 84 miliarde lei, insa nu poate fi impus TVA la toate tranzactiile. Potrivit legislatiei UE, doar tranzactiile cu terenuri in intravilan si constructiile noi sunt operatiuni impozabile.