Fiscul a pus sechestru pe bunurile a 154 de dezvoltatori imobiliari

Finante Banci

01.02.2010 - Gandul
Fiscul a pus sechestru pe bunurile a 154 de dezvoltatori imobiliari

154 de persoane care au facut tranzactii cu locuinte noi si terenuri construibile in perioada 2006-2008 s-au ales cu bunurile si conturile blocate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), din cauza ca nu au platit TVA. Printre ele se afla dezvoltatori imobiliari care au inregistrat tranzactiile in nume personal, si nu pe firma, dar si persoane implicate activ in vanzarea de terenuri. Numai de la cele 154 de persoane, Fiscul are de recuperat peste 238 milioane de lei (aproximativ 56 milioane de euro), bani pe care acestea ar fi trebuit sa-i plateasca pentru ca au facut tranzactii cu caracter de continuitate si in scop comercial, se arata intr-un comunicat al ANAF.

Statul aplica astfel cu o intarziere de cativa ani o prevedere existenta in Codul Fiscal, potrivit careia persoanele care realizeaza tranzactii cu terenuri construibile si constructii noi mai mari de 35.000 de euro pe an trebuie sa se inregistreze ca platitori de TVA.

Ei nu sunt singurii care au avut activitate imobiliara intensa - mai mult de cinci tranzactii intr-un an - intre anii 2006-2008. Incepand cu toamna anului trecut, Fiscul a verificat peste 1.700 de persoane care indeplinesc criteriile de mai sus, iar 38 dintre acestea s-au ales cu sesizari penale, pentru un prejudiciu de peste 34 milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro).

Peste 7.000 de persoane, pe lista Fiscului

Acesta este insa abia inceputul, pentru ca ANAF si-a propus sa verifice mai bine de 7.000 de persoane implicate in peste 85.000 de tranzactii imobiliare, in valoare de 14,8 milioane de lei (3,4 milioane de euro). Romanii care au tranzactionat locuinte noi si terenuri construibile in scop personal nu au de ce sa-si faca griji, pentru ca nu vor fi controlati de Fisc.

Recent, o parte dintre dezvoltatorii controlati de Fisc s-au reunit in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, pentru a-si putea rezolva problemele cu statul. Ei spun ca vor apela la instanta in cazul in care Fiscul nu va ridica sechestrul de pe bunurile lor. "Victime" colaterale vor fi si cei aproximativ un milion de romani care au cumparat proprietati de la cei controlati acum de ANAF, fara sa li se perceapa TVA, incepand cu 2002.

Dezvoltatorii sunt hotarati sa-i cheme in instanta - daca va fi cazul - pentru a recupera de la ei 19% din valoarea casei sau terenului.