Firmele de constructii trec granita dupa muncitori

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

20.12.2007 - Business Standard
Firmele de constructii trec granita dupa muncitori

Deficitul de 170.000 de muncitori din sectorul constructiilor, anuntat pentru urmatorii doi ani, determina firmele de profil sa recruteze personal din tarile vecine.

Patronatul si sindicatele din domeniu vor deschide anul viitor birouri de angajare in Ucraina si in Republica Moldova, iar in acelasi timp urmeaza sa trimita echipe pentru prospectarea pietelor in Bulgaria, Turcia, India si in China.

Piata constructiilor se confrunta cu o criza puternica de forta de munca, in conditiile in care, dupa 1990, au avut loc exoduri masive de muncitori in tari ca Germania, Spania, Italia si Israel, unde primesc salarii de 10-12 euro pe ora de munca, fata de sapte-opt euro, in Romania.

Presedintele FGS Familia, Dan Cristescu, a spus ca birourile din Ucraina si Republica Moldova vor fi infiintate in prima parte a anului viitor, alegerea locatiilor fiind determinata de salariile cu mult mai mici ale muncitorilor din aceste state, raportat la Romania.

“Este o diferenta foarte mare intre salarii, care sunt uneori de doua-trei ori sub nivelul celor din Romania. De exemplu, salariile la negru pe aceste piete sunt mai mici decat remuneratia medie bruta de la noi”, a afirmat Cristescu, care a adaugat ca un muncitor din Republica Moldova sau India poate fi usor angajat cu un salariu de 200 de euro pe luna. Statisticile arata o crestere spectaculoasa a pietei constructiilor in acest an in Romania, care ar putea fi insa si mai mare daca angajatorii nu ar fi avut probleme cu personalul, afirma jucatorii din domeniu. “De la inceputul anului, numarul muncitorilor din sectorul constructiilor a crescut cu aproximativ 50.000, pana la circa 380.000. Dupa parerea mea, majoritatea acestora au fost atrasi din zona pietei negre catre cea reglementata. Ar mai fi nevoie de inca 170.000 de persoane”, a afirmat Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO.

George Sarcinschi