Firmele de constructii isi unesc fortele pentru fondurile structurale

PROIECTE / DEZVOLTARE , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Constructii

28.10.2007 - Curierul National

publicatpe 23.08.2007

 

Antreprenorii autohtoni, transformaÅ£i în furnizorii de servicii ai internaÅ£ionalilor

 

Firmele autohtone din sectorul construcÅ£iilor se mobilizează ÅŸi încep să-ÅŸi unească forÅ£ele pentru a întâmpina viitoarele proiecte, ce au la bază fondurile structurale, astfel încât în momentul lansării licitaÅ£iilor companiile să formeze o puternică structură competiÅ£ională, spune LaurenÅ£iu Plosceanu, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Române a Antreprenorilor de ConstrucÅ£ii, într-un interviu acordat Curierului NaÅ£ional. Faptul că firmele româneÅŸti de construcÅ£ii pierd licitaÅ£ii în favoarea companiilor străine din cauza caietelor de sarcini prea exigente (legea specifică cere experienţă de minimum 8 ani neîntrerupÅ£i în construcÅ£ia de autostrăzi sau cifra de afaceri anuală de 200 de milioane de euro), se ÅŸtie, însă reprezentantul ARACO ne asigură că în curând organizarea societăţilor autohtone în clustere va schimba situaÅ£ia. În plus, "dracu' nu-i aÅŸa negru". Firmele româneÅŸti câÅŸtigă ÅŸi de pe urma intrării antreprenoriatului străin în Å£ară, doar că atunci, întreprinderile mioritice se metamorfozează din societăţi de construcÅ£ii în firme de servicii, e adevărat, tot în acest domeniu. Pe lângă acestea, o altă problemă majoră care apasă pe umerii companiilor din sector este lipsa acută a forÅ£ei de muncă, firmele văzându-se nevoite să majoreze constant remuneraÅ£iile muncitorilor. Cu toate că situaÅ£ia gri din industria construcÅ£iilor încă se menÅ£ine, piaÅ£a de profil este în continuă creÅŸtere, ARACO estimând o majorare a acesteia cu 25% faţă de anul precedent. Vă prezentăm în cele ce urmează perspectivele preÅŸedintelui patronatului din construcÅ£ii asupra sectorului de profil.

 

- Domnule preÅŸedinte, în ce priveÅŸte contractele de amploare, pe piaÅ£a autohtonă a construcÅ£iilor, sunt firmele româneÅŸti competitive în raport cu cele străine?

- Elementele de competitivitate ale operatorilor locali sunt certe ÅŸi deseori necesare antreprenorilor străini care acÅ£ionează în România. Plecând de la forÅ£a de muncă ÅŸi ajungând la reÅ£elele de procurare a materiilor prime ÅŸi la capacităţile logistice proprii, toate acestea sunt atuuri ale firmelor româneÅŸti. Mai mult, nivelul tehnic ÅŸi calitativ al personalului din construcÅ£ii din România a fost în timp apreciat ca atare, deÅŸi în prezent ne confruntăm cu efectele crizei cantitative ÅŸi calitative de personal calificat generată de migraÅ£ia muncitorilor spre vestul Europei. Parteneriatele dintre firmele străine ÅŸi firmele româneÅŸti locale reprezintă abordarea raÅ£ională ÅŸi corectă pentru derularea în condiÅ£ii de profitabilitate a proiectelor mari din sectorul de construcÅ£ii.

 

- Å¢inând cont de exigenÅ£a caietelor de sarcini, firmele româneÅŸti au ÅŸanse de contractare a marilor proiecte?

- Sunt într-adevăr constrângeri importante impuse prin legislaÅ£ia secundară specifică, dar există posibilitatea comasării competenÅ£elor tehnico-economice ÅŸi de resurse umane în asocieri sau clustere pentru firmele româneÅŸti, modalităţi care să le permită implicarea cu succes în proiectele importante ale momentului.

 

- Nu cu mult timp în urmă vorbeaÅ£i constituirea unui consorÅ£iu format din mai multe firme autohtone. Mai este de actualitate?

- Abordarea generată de ARACO în sensul constituirii de clustere regionale ÅŸi la nivel naÅ£ional a generat până acum un cluster regional pe zona BucureÅŸti ÅŸi unul regional pe zona Oltenia. Este în curs de finalizare cel pe zona Ardeal ÅŸi în curs de pregătire cel pe zona Moldova. Conceptul devine din ce în ce mai actual cu cât se apropie licitarea proiectelor cu finanÅ£are din fondurile structurale.

 

- Cum vedeÅ£i volumul pieÅ£ei de construcÅ£ii la sfârÅŸitul acestui an?

- Estimăm o creÅŸtere de minimum 25 la sută în 2007, faţă de 2006. PiaÅ£a ar putea ajunge undeva spre 11-12 miliarde de euro.

 

- Cu ce probleme se confruntă sectorul de profil?

- Este clar că nivelul investiÅ£iilor în acest moment generează implicări majore ÅŸi consistente ale firmelor de construcÅ£ii din România. Principala problemă cu care ne confruntăm Å£ine de accentuarea crizei de forţă de muncă cu nivel acceptabil de calificare. Suplimentar, efectele încălzirii globale generează modificări în modul de derulare a  pregătirii ÅŸi execuÅ£iei proiectelor de construcÅ£ii. Åži nu în ultimul rând, suntem puÅŸi în situaÅ£ia de a majora consistent pe termen mediu nivelurile de salarizare specifice sectorului de construcÅ£ii.

 

Gabriel Botezatu