Firma care dadea pensionarilor renta viagera in schimbul casei "a intrat in adormire"

Finante Banci

31.10.2009 - Capital

Compania Hild, care oferea persoanelor de peste 65 de ani posibilitatea de a beneficia de rente viagere in schimbul cedarii propriei locuinte, a intrat in conservare dupa ce banca americana de investitii Merrill Lynch, actionarul majoritar al firmei, a inceput sa aiba probleme financiare.

Hild a intrat pe piata locala in luna septembrie a anului trecut si avea ca tinta incheierea a 6.000 de contracte in urmatorii ani.

„Ei au investit foarte mult in crearea unor cercuri de pensionari, au facut excursii, insa de prin primavara au intrat in conservare, dupa ce actionarul majoritar al Hild, adica Merrill Lynch, a inceput sa treaca printr-o perioada mai dificila“, a declarat pentru capital.ro Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, membru in consiliul consultativ al Hild Romania.

Merrill Lynch a fost printre primele banci americane lovite puternic de criza. Institutia financiara a fost preluata in ianuarie 2009 de catre Bank of America.

„Ei nu incepusera sa lucreze efectiv, doar cheltuiau, cam prin perioada asta ar fi trebuit sa inceapa sa semneze contracte. Nu au plecat de pe piata, dar au intrat in adormire“, a mentionat Baltazar.

Pensionarii puteau primi cate 300 de euro/luna

La lansarea companiei pe piata locala s-a anuntat ca o persoana de 74 de ani ar putea primi pentru o casa in valoare de 100.000 de euro o suma initiala de 18.000 de euro si o renta viagera de peste 300 de euro pe luna.

Principalul motiv pentru care compania a ales Romania este faptul ca peste 80% din varstnici sunt proprietarii caselor in care traiesc. Alaturi de Baltazar, ceilalti membri din consiliul consultativ al Hild Romania, mai sunt Elena Petculescu, fostul presedinte al Bancpost, sociologul Lucian Liviu Albu - director al Institutului de Prognoza Economica si Peter Zaboji, antreprenor si investitor, fost director al unor companii de telecomunicatii din Germania.