Fara cash, comerciantii ofera si apartamente in schimbul marfii

Imobiliare

28.05.2009 - Ziarul financiar

Unii patroni din comert apeleaza la solutia cedarii unor apartamente furnizorilor la care au acumulat datorii de cateva zeci de mii de euro, din cauza expunerii pe care o au pe piata imobiliara.
Viorel Ognean, directorul general al Coty Cosmetics Romania, compania care distribuie pe piata locala marci precum Adidas, Rimmel sau Astor, se arata surprins de inventivitatea micilor comercianti.
 
"Multi proprietari de magazine sau retele de retail au investit in imobiliare in ultimii ani, iar acum au ramas fara lichiditati si ofera apartamente in schimbul marfii", spune Ognean.
Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca este din ce in ce mai greu, dar si mai costisitor, sa recupereze banii de la clienti. Ognean subliniaza faptul ca si reactiile comerciantilor la criza le pot ingreuna situatia.
"Sunt chiar si lanturi mari de magazine care isi reduc comenzile motivand ca este criza, cu riscul ca diminuarea ofertei de produse cosmetice la raft sa le reduca vanzarile sau numarul de clienti. Clientii sunt in mare parte fideli unor branduri de cosmetice, iar daca nu gasesc la raft produsul, ies din magazin", spune el.
Directorul Coty anticipeaza ca, in contextul actual, cele mai mari probleme de lichiditati le-ar putea avea micii distribuitori de pe piata, care nu au sustinerea unui grup mare in spate.