Fabricile patriei, carne de tun imobiliar

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

11.03.2008 - Evenimentul Zilei
Fabricile patriei, carne de tun imobiliar

Privatizate pe sume infime, fabricile comuniste au ajuns rand-pe-rand valorificate doar pentru terenul de sub ele. Importam mai mult decat exportam, consumam mai mult decat producem. Guvernul se plange de aceste decalaje, in timp ce fabricile din tara dispar una dupa alta. In locul lor, se construiesc spatii comerciale, blocuri si cladiri de birouri. Numai in Bucuresti, valoarea terenurilor de sub fostele fabrici este intre 1,7 si 2 miliarde de euro.

“Constrangerile de mediu obliga intreprinderile industriale sa se mute in afara oraselor”, spune Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. Cu toate acestea, “multe fabrici nu se mai relocheaza pentru ca nu mai este rentabil sa produca”, ne-a spus Alexandru Nitescu, reprezentantul companiei imobiliare Regata.

Rezidential si comercial

Sema Parc este unul din proiectele rezidentiale aflat pe terenul fostei fabrici Semanatoarea. “Primele doua cladiri de birouri, intinse pe 5 hectare, sunt aproape gata. In prima cladire se muta acum chiriasii, iar cea de la strada va fi ocupata in septembrie 2008. Tot atunci va incepe constructia centrului comercial pe 8 hectare, iar ansamblul rezidential este in proiectare. Va mai fi si a doua faza de ridicare a unor cladiri de birouri pe 6 hectare, finalizate in 2010”, ne-a spus Larisa Dinu, purtator de cuvant al proiectului.

“Complexului comercial Cora Militari este ridicat pe locul fabricii de lapte Miorita. Cei care cumpara, preiau doar teoretic un business, pentru ca practic ii intereseaza doar activele”, spune Zilisteanu. Mai mult, reteaua de magazine Kaufland si-a deschis primul magazin din Capitala pe locul fostei Fabrici de sapun Stela, in timp ce Bricostore a construit un centru comercial pe o parte din terenul Fabricii de Tigarete din Bucuresti.

Nu in ultimul rand, miza falimentului industriei de aparare sunt tot terenurile, deoarece cele 16 filiale, aflata in vecinatatea padurilor, sunt o atractie pentru viitoarele case de vacanta. Un interes special il constituie terenul, de 20 de hectare al Uzinei Mecanice Bucuresti (producatorul de tancuri) ce va fi scoasa la privatizare in acest an.

S-au cumparat zeci de hectare

15% din suprafata Bucurestiului este acoperita de platforme industriale preluate de dezvoltatori imobiliari. De exemplu, Hercesa a preluat terenurile fabricilor Spicu si Titan, fratii Cristescu (care detin grupul Bega Timisoara) au achizitionat 80 de hectare de sub fabrica Faur, iar terenul de 5,8 hectare ale Tricodava au fost preluate cu 42 de milioane de euro de fondul de investitii Broadhurst si spaniolii de la Gran Via.


Pe terenul de 26 de hectare al fabricii de materiale chimice Chimopar Bucuresti, preluata de cetateanul libanez Jaffal Imad, se va dezvolta un ansamblu comercial, iar fostul abator Prelucrarea Carnii Splai, a fost achizitionat de la stat cu 12,3 milioane euro de israelianul Aharon Azulav. Acesta a cumparat un teren de 5,7 hectare evaluat la 100 de milioane euro, in plin centrul Capitalei, unde metrul patrat este 2.000 de euro.

Azi in Bucuresti, maine-n toata tara

Electroputere Craiova si Antibiotice Iasi sunt pandite de tunuri imobiliare. Prima fabrica, deja privatizata, a fost preluata de arabii de la Al Arrab Constracting pentru 2,3 milioane de euro, iar a doua a fost oprita de la privatizare de presiunile pe aceasta tema. Tractorul Brasov nu va mai produce tractoare, desi in momentul privatizarii era promisa pastrarea productiei, iar la Cluj Hotelul Opera Plaza, singurul de cinci stele, a fost construit pe locul unei foste fabrici de dulciuri. Proprietarii hotelului sunt fratii Buzoianu, care doresc dezvoltarea unui proiect imobiliar 30 de milioane de euro.

“Aceste entitati au active foarte valoroase pe care, daca le-ar tine blocate, ar fi o risipa din punct de vedere economic”, ne-a spus Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, amintind ca “economia Romaniei are alta fizionomie decat cea din 1989, fiind bazata pe capital strain care muta capacitatile de productie aici”. El spune ca aceste fabrici dispar pentru ca nu rezista competitiei.

REPUBLICA. Privatizata in martie 2003 (1,9 milioane de euro), producea tevi petroliere. Are 30 de hectare de teren in Bucuresti, iar 1 mp de teren costa atunci 20 de dolari, iar acum 1.000 de euro. Constantin Dobre, liderul de sindicat, crede ca inchiderea fabricii trebuia sa atraga alte locuri de munca. Au mai ramas 50 de salariati, din 9.800.

SEMANATOAREA. Privatizata in 2000 (1,1 milioane de euro), Semanatoarea are un teren de 43 de hectare pe malul Dambovitei. La acel moment, un metru patrat costa 70 de dolari; acum - 1.200 de euro. „Mai producem 120 de combine pe an, din care 10% merg la export“, ne-a spus Ion Radulea, presedintele River Invest, care detine acest complex rezidential.

TRACTORUL BRASOV. Flavus Investitii a dat 77 de milioane de euro in august 2007 pe activele Tractorul Brasov. Valorificarea utilajelor vechi poate aduce investitorului recuperarea a 5 milioane de euro. Pe cele 121 de hectare se ridica un proiect imobiliar de 800 de milioane de euro, din moment ce producerea de tractoare nu mai este luata in calcul decat teoretic.


ARO CAMPULUNG.
Preluata de americanii de la Cross Lander cu doar 150.000 de euro, fabrica a fost valorificata ulterior pe bucati cu 2,7 milioane de euro. Firma Landmark Management din Bucuresti, care a achizitionat anul trecut fosta platforma industriala Aro Campulung, a vandut baza sportiva de 1,6 hectare companiei Kaufland, pentru deschiderea unui hipermarket.

Catalin Balan