Explozie de case la rosu. Consecinta a lipsei banilor sau strategie de vanzari?

Constructii

17.11.2009 - Capital

Numarul anunturilor de vanzare de case la rosu postate pe site-urile de specialitate a crescut vizibil in ultima perioada. O parte din jucatorii din piata imobiliara considera ca explicatia vine din faptul ca dezvoltatorii au ramas fara banii necesari finalizarii acestor locuinte, iar cealalta parte este de parere ca este o simpla strategie de marketing  care sa atraga cumparatorii nemultumiti de calitatea caselor deja finalizate.

Majoritatea anunturilor vizeaza case la rosu construite in localitatile din jurul Bucurestiului. Astfel, poti gasi o casa la rosu de tip parter plus mansara in Magurele, cu o suprafata de 70 mp utili pe etaj, la pretul de 55.000 de euro. O vila de tip parter si etaj, cu o suprafata construita de 180 mp si un teren de 400 mp, localizata in Corbeanca, costa 100.000 euro, pret negociabil. Ofertele vin si din localitati precum Popesti-Leordeni, Buftea, Ciolpani sau Copaceni.

„Vanzarea locuintelor la rosu este o facilitate atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator. Costul unei case la rosu este cu pana la 10% mai mic decat al unei locuinte finalizate si ofera posibilitatea cumparatorului sa realizeze finisajele in timp, cand va dispune de capital. Chiar daca in perioada de boom a pietei imobiliare nu auzeam atat de des de astfel de practici, acum incep sa apara tot mai multe cazuri de acest fel“, a declarat pentru capital.ro Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Locuinte nefinalizate din lipsa banilor

Potrivit lui Adrian Crivii, managing partner al companiei de evaluare Darian, cei care au inceput sa construiasca cateva case individuale cu intentia de a le vinde au fost loviti pe doua parti. Odata nu au mai putut incheia antecontracte, care presupun plata unui avans, iar a doua oara nu au mai putut accesa finantarile pe care se bazau, motiv pentru care au fost nevoiti sa isi scota pe piata  produsele nefinalizate.

„Sunt si persoanele fizice care au mizat pe credite si pe vanzarea apartamentelului vechi pentru a se muta la casa. In principal, doar firme mici de constructii se ocupau cu astfel de practici si majoritatea sunt in pragul falimentului, deoarece nu mai au cu ce sa-si achite creditele“, a explicat Crivii.

Case la rosu, pentru atragerea cumparatorilor

De cealalta parte sunt si voci care considera ca majoritatea caselor la rosu scoase acum pe piata au fost gandite de la bun inceput in acest fel, ca o strategie de vanzari.

„Un procent mare din locuintele care se vand la rosu sunt construite cu acest scop. Cred ca multi se folosesc de acest tip de abordare in vanzari ca o strategie de marketing. Este un lucru bun pentru ca se diversifica oferta si sunt convins ca o sa vedem tot mai multe astfel de cazuri. Sunt multi oameni care nu au incredere in ceea ce primesc si prefera sa isi finiseze locuinta dupa bunul plac, plus ca e mai ieftina la achizitie si se construieste repede“, a subliniat Valentin Ilie, CEO-ul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Salvarea sta in casele la rosu

Oficialul PSC considera ca la pleiada de gaselnite pe care dezvoltatorii au fost nevoiti sa le abordeze pentru a-si lichida stocurile se poate adauga si vanzarea de case din stadiu de finisaje si aceasta metoda ar putea veni chiar ca o salvare pentru cei care nu mai au variante ramase la indemana.

„Cumparatorul are posibilitatea sa isi finiseze doar strictul necesar, respectiv o camera, baia si bucataria, iar restul sa il finalizeze cand are bani. Dezvoltatorii cauta tot felul de solutii, de la oferirea de masini, mobilier, perioade de gratie pentru credite si este si aceasta o cale de a vinde mai usor. Daca dezvoltatorii ar fi avut bani sa finalizeze aceste locuinte, cu siguranta ar fi facut-o, pentru ca puteau sa le vanda mai scump. Aceasta metoda vine ca o salvare“, a concluzionat Adriana Iftime.