Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi

Constructii

29.07.2008 - Romania Libera
Experientele de cosmar ale unor proprietari de apartamente noi

Blocurile vechi, "Ceausiste", sunt criticate de multi pentru spatiul ingust al apartamentelor, igrasie, conductele infundate, terasele subrede prin care patrunde ploaia si subsolurile inundate. Romanii au visat, dupa 1990, la o locuinta moderna, civilizata, asa ca fac eforturi uriase, din punct de vedere financiar, pentru a se muta intr-un bloc nou. O garsoniera costa 82.000 de euro intr-un asemenea bloc cu pretentii occidentale.

Dar sunt cazuri in care locatarii noilor apartamente constata ca ansamblurile de locuinte abia date in folosinta au aceleasi defecte ca si cele ridicate pana in 1989, iar calitatea indoielnica a acestor constructii este revoltatoare daca tinem cont de sumele uriase platite de noii lor proprietari. Am descoperit doua exemple in acest sens, ambele din Bucuresti: un bloc de pe Aleea Mostistea si altul de pe soseaua Vitan-Barzesti.

 
Blocurile au fost realizate de firme private care au promis viitorilor locatari, in pliantele prezentate la incheierea contractului, raiul pe Pamant. Dar cand s-au mutat acolo oamenii au constatat ca raiul s-a transformat in iad: caloriferele curg, celor de la ultimul etaj le "ploua" in casa, atunci cand ploua si afara, apa rece nu ajunge pana la etajele superioare ale blocului, din cauza unor instalatii nefinalizate, asa ca locatarii se spala doar noaptea, cand presiunea din conducte e mai mare, lifturile se strica des.

La randul lor, proprietarii din Vitan-Barzesti s-au mutat in blocul care e inca in santier, inconjurat de noroi si mormane de gunoi. In replica, dezvoltatorii imobiliari dau vina pe locatari, pentru defectiunile aparute in apartamentele lor sau promit ca vor remedia toate problemele. Unii locatari au ajuns pana acolo incat vor sa renunte la noile case si sa le vanda, iar altii vor sa dea constructorul in judecata.

"Inginerii m-au sfatuit sa ma mut"
Deoarece ghena de gunoi a fost facuta de mantuiala, locatarii arunca resturile in cateva pubele bagate in gardul casei vecine cu blocul. "Initial erau chiar pe aleea de intrare in bloc. Era dezastru, calcam pe gunoaie cand se revarsau. Acum, vecinul ne-a amenintat ca ne mai lasa cateva luni cu pubelele in gardul lui. Constructorul promite ca o sa faca totusi o ghena", povesteste Ioana Rusu. Dar optimismul sau e moderat. "Eu cred ca la noi asa moare. Inginerii care au lucrat aici m-au sfatuit sa ma mut. Sa stiti ca am gasit sa vand, imi scot banii", afirma presedintele asociatiei de proprietari.

De altfel, Ioana Rusu e mai degraba liderul informal al locatarilor, pentru ca asociatia nu are inca personalitate juridica. "Dosarul a fost respins de doua ori, pe motiv ca nu am avea toate actele. Banuim ca s-a umblat prin documente. Noi platim acum utilitatile, dar nu stim pe ce baza. Primim chitante, dar pana de curand nu erau stampilate, ca nu era legal", s-a plans o locatara de la etajul al doilea.
Din pacate, in ciuda insistentelor, nici un reprezentant al constructorului, societatea Forest Construct, nu a dorit sa discute cu noi. De fiecare data ni s-au cerut doar datele de contact, cu promisiunea ca vom fi cautati de cineva din conducerea firmei. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.

Razvan Chiruta