Expatii din real estate, someri de lux la usa firmelor de recrutare

Imobiliare

30.05.2009 - Business Standard
Expatii din real estate, someri de lux la usa firmelor de recrutare

O parte dintre expatii care au venit in Romania in perioada de boom a unor industrii, dar care au ajuns in prezent in situatia de “someri de lux” pe piata locala, din cauza stoparii sau a diminuarii activitatii, isi cauta activ pozitii de conducere prin intermediul headhunterilor, sansele de a-si gasi job in tara din care provin fiind si mai mici decat in Romania.

“Odata cu prabusirea pietei, care a coincis cu ceea ce se intampla in tarile lor de origine, expatii afectati s-au vazut pusi in postura de a fi, literalmente, someri. Si nu orice fel de someri, ci un tip scump, care nu e foarte cautat nici de firmele internationale, care au taiat bugetele, nici de firmele locale, care nu si-l permit. Daca repatrierea nu este o solutie, acestia se vad nevoiti sa caute activ un loc de munca”, explica fenomenul expatilor fara solutie Rudolf Fedorovici, senior consultant in cadrul companiei Advice HR. Acesta a intalnit in aceasta situatie senior manageri din marketing si dezvoltare, project manageri din domeniu tehnic, dar si country manageri sau directori de operatiuni in imobiliare.

“Majoritatea celor pe care i-am intalnit sunt dezorientati mai ales din perspectiva asteptarilor. Ei au fost adusi aici in conditii speciale, cu pachete adaptate statutului de expat, cu bonusuri pe masura performantei financiare”, spune consultantul Advice HR, care arata ca asteptarile salariale ale acestora sunt mai scazute mai ales prin raportare la ceea ce primeau anul trecut.

Si George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head hunteri locali, confirma acest trend, spunand insa ca acesti straini care candideaza pentru joburi nu au pretentii salariale peste nivelul pietei, ceea ce inseamna ca salariile pe care le primesc sunt cu 30-50% mai mici decat cele pe care le primeau in urma cu un an.

“Multi dintre strainii care isi cauta un job pe piata locala provin din imobiliare, domeniu in care au venit foarte multi oportunisti. De exemplu, un spaniol care a facut una dintre cele mai mai afaceri in real estate a detinut inainte o fabrica pe care a vandut-o, iar cu banii obtinuti a investit in imobiliare. Acesta si-a dezvoltat afacerea din Romania cu un director de dezvoltare spaniol, de profesie jurnalist”, spune Butunoiu. Potrivit acestuia, foarte putini dintre cei care au dezvoltat businessuri in imobiliare aveau specializari adecvate afacerilor pe care le dezvoltau. Una dintre dificultatile pe care expatii le au in angajarea pe piata locala consta in necunoasterea limbii romane, spune Butunoiu.

Profil

Cei mai multi dintre expatii care isi cauta un job pe piata locala provin din imobiliare si constructii
Salariile pe care le primesc strainii in momentul angajarii au scazut cu 50%
Stainii care nu stiu limba romana au sanse mai mici sa-si gaseasca un job