Exodul constructorilor franează boomul din imobiliar

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 3.10.2007

 

 

O piaţă în care se succed aproape zilnic noi ÅŸi noi anunÅ£uri de proiecte imobiliare. O piaţă în care, în acelaÅŸi timp, reprezentanÅ£ii patronatelor din sectorul construcÅ£iilor clamează un deficit cronic de forţă de muncă, generat de un veritabil exod al muncitorilor români către state precum Italia, Spania sau Germania.

Estimările specialiÅŸtilor din domeniu arată că piaÅ£a românească a construcÅ£iilor ar putea absorbi un total de circa 800.000 de muncitori în domeniu.

Tot aceÅŸtia spun că, în prezent, numărul celor care lucrează pe ÅŸantiere nu depăşeÅŸte 400.000. În aceste condiÅ£ii, Gheorghe Polizu, preÅŸedintele FederaÅ£iei Patronatelor Societăţilor din ConstrucÅ£ii (federaÅ£ie patronală înfiinÅ£ată în mod oficial în cursul zilei de ieri), afirmă că trendul ascendent al afacerilor din domeniu va fi limitat de deficitul de personal calificat. „Se va apela probabil din ce în ce mai des la tehnologii noi, puÅ£in uzuale până acum în România, precum casele din lemn sau din prefabricate", preconizează Polizu.

Salarii în creÅŸtere cu 25% în 2007

Åži preÅŸedintele­ AociaÅ£iei Române a Antre­prenorilor din ConstrucÅ£ii, un alt patronat­ din domeniu, LaurenÅ£iu Plosceanu punc­tează necesitatea­ ca autorităţile să acorde reduceri fiscale în domeniul construcÅ£iilor. „Trebuie introduse reduceri fiscale pentru creÅŸterea salariilor, altfel muncitorii vor continua să plece, iar proiectele de aici nu vor mai putea fi realizate, chiar dacă vom avea fonduri europene», a afirmat Plosceanu.

În 2007, salariul mediu net în construcÅ£ii a crescut cu circa 25%, la 1.100 lei, cele mai mari câÅŸtiguri fiind înregistrate în zona Ardealului. În BucureÅŸti ÅŸi în zonele limitrofe, muncitorii câÅŸtigă aproximativ 1.000-1.100 lei, iar în regiunea Moldovei circa 800 de lei.

Ionut Morariu