Europolis negociaza un credit de 75 de milioane de euro

Finante Banci

13.11.2009 - Ziarul financiar

Europolis va incepe in 2010 constructia primului proiect realizat in calitate de dezvoltator in Romania, pentru care negociaza un credit de 75 de milioane de euro, desi apreciaza ca piata locala prezinta un risc mare pentru investitorii straini din cauza crizei economice si a instabilitatii politice.

"Romania nu este in prezent cea mai buna destinatie pentru investitii imobiliare, pentru ca anul 2009 a adus un risc mare pentru investitorii straini din cauza crizei economice mondiale, accentuata de instabilitatea politica actuala a tarii, precum si de lipsa unui program concret anti-criza", a declarat Helmut Neubauer, managing director al Europolis Real Estate Asset Management, parte a grupului Volksbank.

Din acest motiv, reprezentantul Europolis considera ca apetitul pentru investitii si dezvoltari imobiliare pe piata romaneasca este foarte redus in prezent.

"Ca o consecinta a fenomenului economic global, bancile nu mai dau credite, iar in cazurile in care le aproba conditiile solicitate sunt foarte dure. Astfel, daca iei in calcul costul creditarii si al constructiei versus potentialul venit obtinut rezulta un randament al investitiei la un nivel inferior trendului practicat in ultimii ani si pe piete similare", a adaugat reprezentantul Europolis.

Cu toate acestea, Europolis a decis sa inceapa constructia primului proiect care va fi realizat de compania austriaca in calitate de dezvoltator in Romania, respectiv Orhideea Towers din Capitala.

Proiectul a fost anuntat anul trecut, iar ulterior reprezentantii Europolis au hotarat ca vor incepe constructia doar daca vor fi suficienti chiriasi.

"Am decis sa incepem constructia in 2010. Negociem in prezent atat contracte de inchiriere, cat si cel de finantare bancara. Credem in acest produs si proiectul va fi o referinta pe piata. Investitia va fi de peste 100 de milioane de euro, din care 75 de milioane de euro dorim sa-i imprumutam de la banci si institutii financiare, respectiv companii de leasing, de asigurari", a spus Neubauer.

Proiectul de birouri Orhideea Towers, cu o suprafata de 47.100 de metri patrati, va fi amplasat pe Splaiul Indepen-dentei, la intersectia cu Soseaua Orhideelor.

Europolis detine 45 de proiecte finalizate si in constructie in Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Croatia, Rusia si Ucraine, cu o valoare de piata de 1,7 miliarde de euro.