Europa imobiliara da semne de boala

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

23.01.2008 - Cotidianul
Europa imobiliara da semne de boala

Dupa ani la rind de crestere a preturilor locuintelor, America si Europa se confrunta cu semne mari de slabiciune in cazul pietelor imobiliare.

Pietele de real estate din Europa scad sau stagneaza, lucru anormal comparativ cu trendul din ultimii ani, se arata intr-un studiu realizat in decembrie de Global Property Guide. Pe de alta parte, in Bulgaria s-a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor locuintelor, de 30,6% la sfirsitul celui de-al treilea trimestru al lui 2007, comparativ cu anul precedent. In unele tari, locuintele s-au ieftinit, in altele s-au inregistrat ritmuri de crestere mai mici decit pina acum. Principalul vinovat, acelasi ca si in SUA: creditul ipotecar. Specialistii acestui portal specializat in evaluare si analiza imobiliara nu recomanda investitii in majoritatea tarilor europene deoarece preturile sint supraevaluate.

In Irlanda, preturile proprietatilor au inceput sa scada in 2007, pentru prima oara in 15 ani. Global Property Guide afirma ca, dintre tarile dezvoltate, piata imobiliara irlandeza a avut cel mai mare si mai de durata boom al preturilor. Scaderea inregistrata pina in octombrie 2007 a fost de 4,68%, comparativ cu sfirsitul lui 2006. „Piata imobiliara irlandeza este vulnerabila la schimbarile de rata a dobinzii in conditiile in care 85% dintre ipoteci au dobinda variabila“, spun specialistii Global Property Guide.

Acelasi studiu afirma ca tarile baltice au mers destul de bine fata de anul precedent, in termeni de schimbari ale preturilor caselor. In Letonia, preturile apartamentelor au scazut in septembrie 2007 cu 7,7% fata de trimestrul precedent. In Lituania, in ultimele doua trimestre ale anului, preturile au stagnat la 3.620 de euro pe metru patrat. In schimb, in Estonia, preturile caselor au crescut in trimestrul al treilea cu 23,4%, comparativ cu perioada similara a anului precedent.

In ciuda performantelor puternice din acest an, piata rezidentiala din Norvegia prezinta semne de nervozitate, spune studiul Global Property Guide. In trimestrul al treilea din 2007, cresterea preturilor la nivel national a fost de 11,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Totusi, in zona metropolitana Oslo, preturile au scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea fata de trimestrul al doilea din 2007.

Spania a crescut ceva mai moderat, preturile caselor inregistrind 5,3 puncte procentuale in intervalul analizat, aceasta fiind cea mai scazuta rata de crestere din ultimii noua ani. Aici, dobinzile mari au redus cererea, iar bancile au devenit atente in acordarea imprumuturilor pentru locuinte. „O incetinire a fost inregistrata in Marea Britanie. Totusi, aceasta a fost mai putin semnificativa decit se prognozase“, afirma specialistii Global Property Guide. In al treilea trimestru din 2007, preturile caselor au crescut cu 9,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cifra este mai mica decit cresterea de 10,5% inregistrata in 2006. Si in Italia, si in Grecia, preturile pe pe segmentul rezidential s-au mai calmat. In aceste tari, ipotecile sint bazate in principal pe rate de dobinda variabila. Pe de cealalta parte, pietele rezidentiale din Danemarca, Franta si Germania nu s-au calmat deloc, chiar daca ipotecile sint bazate in mare parte pe rate fixe ale dobinzilor.

Printre tarile europene care au mai experimentat incetinirea preturilor la locuinte se numara Suedia, Polonia, Finlanda, Olanda si Elvetia. Specialistii Global Property Guide afirma ca Franta si-a marit deducerile de taxe la dobinzile la credite, masura care se presupune ca va mentine ridicata cererea de locuinte.

Pentru 2008, specialistii care au realizat studiul sustin ca ar trebui evitata achizitia de locuinte in aproape toata Europa. Motivul il reprezinta supraevaluarea locuintelor, ale caror preturi s-au apreciat sustinut ani la rind. Tarile baltice au cunoscut o evolutie pe o perioada mare de timp ca urmare a cresterii economice puternice. Dar, in aceasta zona, rata profitului a cazut, si prin urmare este de evitat. Specialistii Global Property Guide sustin ca exista totusi zone in estul Europei care au proprietati rentabile. „Faptul ca pietele imobiliare est-europene au cunoscut boomul acum ceva timp nu inseama ca boomul s-a incheiat“, spun acestia.

Bulgaria are rate ale profitului atractive in ciuda promovarii excesive a statiunilor de schi. Si Romania este citata in raport. Bucurestiul este descris ca fiind atractiv, cu rate bune de profit. In Slovacia, Bratislava este atractiva si are proprietati subevaluate in multe regiuni ale tarii. „Piata imobiliara din Budapesta incepe sa isi revina. Noi credem ca aceasta este sustinuta de raportul pret scazut – chirie“, spun cei de la GPG. In studiu se mai afirma ca Turcia, Grecia si alte tari cu zone de litoral din sudul Europei au inca proprietati subevaluate.

Lidia Ionita