Eurohabitat 2007, voluntariat cu valoare de team building

MARKETING / PROMOVARE , Constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 13.09.2007

 

Case din cadrul proiectului Eurohabitat 2007 au fost construite de angajati ai companiilor Petrom, LaFarge, Vodafone si BRD. Acestia s-au oferit voluntari pentru ridicarea de locuinte in care vor locui familii nevoiase din orasul Radauti. Oamenii au fost motivati de scopul umanitar al proiectului si, dincolo de aceasta, au avut ocazia sa isi consolideze echipele din cadrul companiei.

Proiectul Eurohabitat 2007 a fost initiat de asociatia non-profit “Habitat pentru Umanitate” si, in perioada 1-9 septembrie, 650 de voluntari europeni au construit 27 de locuinte pentru familiile din Radauti. Fiecare camin construit la Radauti reprezinta simbolic o tara membra a Uniunii Europene.

Companiile LaFarge, Vodafone, BRD si Petrom au construit cate patru case fiecare, in calitate de parteneri ai proiectului, iar Petrom a ridicat Casa Romania. Investitia totala a celor patru companii este in jur de 360.000 de euro, potrivit lui Adrian Ciornea, director national al asociatiei “Habitat pentru Umanitate”.

Pentru ridicarea Casei Romania, Petrom a oferit sprijin financiar in valoare de 25.000 de euro. De asemenea, pentru intregul complex de locuinte, compania a donat 135 de arbori, care au fost plantati in curtea celor 27 de case. Timp de o saptamana, voluntarii au lucrat cate aproximativ 11 ore pe zi. “Ma bucur ca Petrom, prin programul «Respect pentru viitor», mi-a oferit sansa sa particip la construirea Casei Romania, in cadrul proiectului «Eurohabitat 2007». Am fost mandra sa ma numar printre cei peste 650 de voluntari care, cu multa bunavointa si...putina experienta in constructii, au reusit ridicarea celor 27 de case. Sincer, imi doresc sa particip si la alte proiecte de acest gen”, a spus Luiza Codita, Senior Accountant, Finance & IT Service Center in cadrul Petrom, dupa inaugurarea locuintelor. “Pe langa experienta de voluntar in cadrul unui proiect umanitar, angajatii Petrom au avut ocazia sa cunoasca si alti colegi din cadrul companiei si chiar sa experimenteze un alt gen de «team building».

Poate mult mai eficient decat cel clasic”, declara Mona Nicolici, CSR Communication Manager Petrom.

Organizatorii acestei actiuni considera initiativa de la Radauti un succes. “Au fost doua zile de ploi torentiale, dar voluntarii au ramas dedicati. Multe personalitati ale vietii publice au fost prezente la fata locului si chiar au lucrat, nu a fost doar o vizita”, afirma Adrian Ciornea.

Valoarea de team building a evenimentului este accentuata, crede el, de sansa angajatilor de a adera, facand ceva concret, la valorile companiei.

“Un factor care determina consolidarea echipei este implicarea companiei in astfel de proiecte, nu doar la nivel de buget alocat pentru acel «CSR» (corporate social responsibility, n.r.), ci prin actiunea concreta a angajatilor. Initiative de acest gen leaga emotional foarte mult angajatii din companie, pentru ca ei vad unde merg banii si se dezvolta o atasare fata de companie si de valorile acesteia.

In plus, familiile beneficiare ale proiectului au lucrat alaturi de angajati, si acestia au vazut cata nevoie aveau de locuinte”, povesteste directorul Asociatiei. “In sediul firmei, oamenii dezvolta o relatie pur profesionala, iar un proiect ca si Eurohabitat 2007 creeaza un cadru in care voluntarii interactioneaza la nivel informal”, adauga el.  

Locuintele au fost construite cu sprijinul voluntarilor si al celor de la Habitat pentru Umanitate, dar si al unor personalitati: fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, primarul orasului Radauti, Mihai Frunza, viceprimarul orasului Iasi, Constantin Adascalitei. Chiar si fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a dat o mana de ajutor la ridicarea acestor case.

 

Raluca Lipan