Esticii se simt la ei acasa doar ca proprietari

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

28.11.2007 - Capital
Esticii se simt la ei acasa doar ca proprietari

In tarile dezvoltate ale UE, pana la 60% din populatie locuieste cu chirie. Procentajul romanilor care locuiesc in case proprietate personala este de circa 80%, in vreme ce in vestul Europei, cel mult 65% din populatie detine imobile in proprietate, releva un studiu recent al Institutului pentru Locuinte din Viena. Cum se explica situatia?

Romania este depasita in privinta numarului de proprietari de locuinte doar de Ungaria (93%) si de Bulgaria (91%). In Suedia, insa, doar 40% din populatie detine locuinte proprietate personala, o pondere ceva mai mare, de circa 43%, fiind inregistrata in Germania. Potrivit unei analize a Urban Land Institute, in tarile al caror nivel de trai este ridicat, precum Suedia, Danemarca sau Germania, exista un procentaj mai ridicat al chiriasilor fata de cel al proprietarilor, spre deosebire de Romania, Ungaria, Bulgaria sau Cehia, unde raportul este invers.

In Occident, intre 35% si 55% din populatie locuieste cu chirie, din diferite motive, cum ar fi, de pilda, acela ca unii dintre ei refuza, pur si simplu, sa-si asume responsabilitatile legate de detinerea unei proprietati. Romanii insa contrasteaza flagrant, una dintre trasaturile nationale, specifice, fiind dorinta lor de a fi, ori de a deveni proprietari cu „patalama“. „E un lucru absolut normal. In Romania, cea mai mare lovitura a fost acel dement act al comunistilor, care s-a numit nationalizare. Am fost o tara agrara, iar primul lucru pe care-l faceau oamenii era o locuinta. Asta inainte de toate“, explica situatia, pentru Capital, psihologul Florin Tudose. „Sa nu uitam faptul ca intotdeauna noi ne-am dorit o casa, iar traiul in comun, la bloc, a insemnat o alta trauma“, continua acesta.

Principalii factori care influenteaza procentajul proprietarilor din total populatie sunt oferta de locuinte, standardele in constructii, dar si politicile fiscale. In Marea Britanie sau Olanda, de exemplu, statul incurajeaza inchirierea, prin facilitati fiscale, acestea fiind unul dintre motivele pentru care piata inchirierilor a luat avant. Totodata, aceasta este bine reglementata. Daca in Romania nivelul chiriilor considerate suportabile depaseste salariul minim pe economie, in celelalte tari din UE, unde veniturile sunt net superioare, costurile nu depasesc 20-30% din salariu.

Razvan Zamfir