Engel East Europe vinde terenurile din Pipera si Bragadiru, renuntand la inca un proiect

Imobiliare , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

12.03.2008 - Curierul National

Dezvoltatorul imobiliar Engel East Europe, divizia pentru Europa de Est a grupului israelian Engel, a decis anul trecut sa vanda terenurile detinute in zonele Pipera si Bragadiru, evaluate la 7 milioane de euro, dupa ce, anterior, compania s-a retras dintr-un alt proiect imobiliar, potrivit Mediafax.
Proiectul imobiliar derulat in cartierul Pipera ar fi avut o suprafata de 55.000 metri patrati, iar pretul de vanzare ar fi fost de circa 60 milioane de euro.
In luna iunie a anului 2007, dezvoltatorul a anuntat ca se retrage dintr-un joint-venture privind ridicarea unui ansamblu rezidential in Bucuresti, proiect in valoare de circa 500 de milioane de dolari, intrucat termenii acordului nu au fost in beneficiul actionarilor. Veniturile companiei au scazut cu 47% anul trecut, la 17 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei provenind din vanzarea de unitati locative si terenuri. Totodata, Engel East Europe va incepe, in cursul acestui an, constructia celor 392 de locuinte ale proiectului rezidential din zona Sisesti a Capitalei, afacere care urmeaza sa genereze vanzari de 48 de milioane de euro.
Complexul, amplasat pe un teren achizitionat in septembrie 2006 pentru 4,4 milioane de euro, va avea o suprafata de aproximativ 35.000 de metri patrati. Dezvoltatorul estimeaza pentru 2008 castiguri din finalizarea unor proiecte aflate in dezvoltare, dupa ce a inregistrat anul trecut pierderi de 4,6 milioane euro, de la un profit de 14,6 milioane euro in 2006.
Valoarea activelor Engel East Europe a coborat cu 15% in perioada analizata, de la 55,88 milioane de euro la 47 milioane de euro. Profitul operational al companiei imobiliare a scazut de 5,5 ori anul trecut, la 3,4 milioane euro, in principal, ca urmare a lipsei veniturilor din afaceri in parteneriat, care au totalizat 10,3 milioane euro in anul 2006, dar si a reducerii ritmului de crestere a valorii portofoliului. "Consiliul de Administratie se asteapta la o crestere semnificativa a numarului de proiecte finalizate in 2008, desi este inca devreme pentru o estimare precisa a vanzarilor.
In orice caz, am stabilit o fundatie solida pentru dezvoltare si strategia noastra, de a ne concentra pe proiecte rezidentiale de lux, va aduce rezultate pozitive pentru anul in curs", a declarat intr-un comunicat presedintele companiei, Sam Salman.
Dezvoltatorul a raportat, la finele anului trecut, datorii catre creditori de 33 de milioane de euro, dupa o balanta pozitiva de 6,1 milioane in 2006. Engel East Europe este implicata in afaceri in sectorul imobiliar, indeosebi pe segmentul rezidential de lux, in Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Romania si Serbia. Grupul Engel este controlat de compania Lagna Holdings, al carei actionar majoritar este grupul imobiliar Shaya Boymelgreen, si a fost prima companie israeliana care s-a listat pe piata AIM a Bursei din Londra.
Grupul Engel este implicat, in prezent, in dezvoltarea de proiecte imobiliare in valoare de peste doua miliarde de dolari si desfasoara activitate in Israel, Europa si America de Nord.

Cristina Chicos