Emil Pop, Immorent si Donau Finanz investesc 70 mil. euro in birouri

Imobiliare

28.05.2009 - Business Standard

Compania cu capital romanesc Eka Investment Group, controlata de omul de afaceri Emil Pop, in parteneriat cu Immorent, divizia locala de leasing imobiliar a grupului financiar Erste, si compania austriaca Donau Finanz vor incepe, in trimestrul al doilea al anului viitor, constructia unei cladiri de birouri in suprafata de aproximativ 50.000 mp, ce va fi localizata in zona Buzesti a Capitalei. Investitia celor trei parteneri in acest proiect este estimata la 70 mil. euro.

“Am pus bazele parteneriatului cu Immorent si cu Donau Finanz inca de la inceputul anului trecut, insa nu am demarat lucrarile la proiect, deoarece am extins terenul pe care il detineam printr-o noua achizitie, finalizata in toamna anului 2008. Acum trebuie sa ne ocupam de documentatia pentru autorizare si de finantare”, a declarat pentru Business Standard Emil Pop. Terenul pe care va fi dezvoltat imobilul are o suprafata de 7.000 mp. Totodata, Eka Investment intentioneaza sa inceapa in acest an lucrarile la cel mai mare proiect al companiei, in valoare de circa 20 mil. euro. Eka Business Center VII este localizat in zona Fabrica de Glucoza si va dispune de circa 20.000 mp de birouri.

“Am inceput organizarea de santier, acum asteptam autorizatiile si sa rezolvam cu finantarea. Creditul va fi obtinut de la o banca straina, care nu este prezenta pe piata locala. Am apelat la banci de afara, pentru ca am obtinut conditii mai bune si creditul este mai ieftin. Totodata, finantarea este, in proportie de 80%, asigurata de banca”, a precizat omul de afaceri. Potrivit acestuia, banca nu a cerut pentru inceput precontracte de inchiriere, iar procesul va fi inceput odata cu finalizarea structurii imobilului. Acesta a mai spus ca nu este dispus sa inchirieze acum cu 10 euro/mp, cand, de fapt, pretul in zona este de 15 euro. Momentan, compania este in proces de finalizare a imobilului Eka BC IV, din zona Nicolae Caranfil, ce are ca termen de livrare luna iulie. Eka este in negocieri cu o companie multinationala, prezenta pe piata locala, care este interesata de achizitia imobilului in care urmeaza sa se afle sediul acesteia. Investitia in proiect se ridica la 4,5 mil. euro. Planul de afaceri al lui Emil Pop mai prevede, pentru a doua parte a anului 2010, constructia unui hotel cu 200 de camere, ce va fi localizat pe Domeniul Stirbey din Buftea si care va necesita o investitie estimata la 7,5 mil. euro. “Am inceput discutiile cu operatorul hotelier francez Relais&Chateaux pentru partea de know-how si management pentru aproape un an. La inceputul anului viitor, o sa depunem documentatia pentru obtinerea autorizatiilor de constructie”, a explicat proprietarul Eka Investment.

Pop a achizitionat Domeniul Stirbey in urma cu doi ani, contra sumei de noua milioane de euro, si a transformat cele 24 de hectare intr-o zona dedicata evenimentelor corporatiste, prin amenajarea a doua noi pavilioane, ce dispun de 900 de locuri. Pana acum, investitia lui Pop in Buftea se ridica la 14 mil. euro, o parte din bani provenind dintr-un credit deschis la Alpha Bank. Eka a incheiat anul treuct lucrarile la o clinica medicala in Baneasa, pe care Centrul Medical Unirea a cumparat-o contra sumei de 5 mil. euro. Emil Pop este, totodata, presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Austriaca si proprietar, alaturi de sotia sa, Corina Pop, al lantul de magazine de moda Only For You (OFY). Pop a rulat anul trecut in afacerea OFY 3 mil. euro (11 mil. lei).