EMCT: Retailerii nu isi recunoasc greselile. S-au extins in locatii unde nu aveau ce cauta

Retail

02.07.2009 - Business Standard

Retailerii de electrocasnice si lanturile de tip hipermarket care s-au extins puternic in ultimii doi ani incep sa afiseze primele pierderi si urmeaza sa apara tot mai multe unitati inchise, sustine Michael Richard, directorul general al Euro Mediterranee Consulting (EMCT) Romania, care urmeaza sa deschida in octombrie mall-ul Sun Plaza.

“Retailerii nu au puterea sa isi recunoasca greselile. S-au extins in locatii in care nu aveau ce cauta, au facut niste investitii aiurea. Deocamdata, nu o duc rau, doar ca le-a scazut profitul de la 30%, cat aveau anii trecuti, la 5%. O sa vedem drame in viitor, in randul hipermarketurilor, pentru ca o sa apara inchideri de unitati, in principal in provincie“, a declarat pentru Business Standard Michael Richard.

Retailerii care au incheiat precontracte cu EMCT incearca sa isi renegocieze contractele, insa dezvoltatorul nu a lasat pana acum din pret. Compania a adoptat metoda unei chirii minime la care se adauga un procentaj din vanzarile retailerului, procentaj ce poate varia intre 6% si 7%. “Am avut un caz de retailer care a renuntat la precontractul semnat cu noi. Este vorba de Unitim din Turcia care avea franciza Aldo in Romania, dar care au avut probleme si franciza a fost preluata de RTC Holding. Nu am mai initiat noi discutii cu actualii proprietari“, a mentionat oficialul EMCT. Chiar daca are contracte ferme pentru 87% din suprafata inchiriabila a mall-ului, dezvoltatorul nu are garantia ca toate magazinele vor fi deschise.

“Bucurestiul se inscrie in aceeasi tendinta de scadere la nivel mondial a pietei de retail, chiriile pentru spatiile comerciale din Capitala inregistrand o scadere de 30% in T1”, spune Luiza Moraru, head of retail in cadrul CBRE-Eurisko. Potrivit acesteia, situatia actuala din piata reprezinta un bun prilej pentru retaileri sa isi reevalueze reteaua de magazine si sa se concentreze pe locatiile de top.

EMCT a inceput sa livreze primele spatii. Primul retailer care a inceput amenajarile este Cora, ancora Sun Plaza, care va fi urmat, in urmatoarele saptamani, de Mobexpert. Chiar daca EMCT a facilitat intrarea Carrefour in Romania si compania si-a depus dosarul pentru a deveni ancora mall-ului, Cora a avut intaietate, datorita vanzarilor sustinute pe care le-au avut cu cele doua magazine din retea in Capitala. “Am avut temeri legate de Leonardo si Flanco cand au aparut zvonuri cu privire la problemele lor, insa am discutat cu ei si isi pastreaza contractele din Sun Plaza. Sunt retaileri care au inceput sa inchida din locatii, dar prezenta in mall este prioritara“, a mai spus Richard. Potrivit acestuia, singurul dezavantaj pe care il are mall-ul este pozitionarea in zona de Sud a Capitalei, perceputa de unii localnici ca o zona saraca, in contrast cu Nordul Bucurestiului.

Dupa finalizare, centrul comercial de la Piata Sudului va intra in portofoliul Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului austriac Erste Bank, care mai detine in Romania hotelul Novotel.