Elpreco, afaceri cu 25% mai mari in primul semestru

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 13.10.2007

 

Producatorul de materiale de constructii din Craiova, Elpreco, a raportat o crestere cu 25% a afacerilor in primele sase luni ale acestui an, adica 16,5 milioane de euro. Profitul a inregistrat o crestere similara raportat la primul semestru din anul trecut.

Elpreco a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de circa 42 milioane de euro (140 milioane de lei), in crestere cu circa 40% fata de perioada anterioara a anului precedent.

“Cresterile au fost aproximativ similare pe fiecare grupa de produs si se datoreaza investitiilor in cresterea calitatii produselor si serviciilor, precum si a cresterii cererii datorate trendului crescator al constructiilor”, a declarat pentru Business Standard Dan Caprioara, director general Elpreco. Elpreco produce blocuri de BCA, tigla, pavele si elemente de canalizare. Ritmul de crestere din al doilea semestru s-a mentinut la nivelul celui din primele trei luni ale anului.

Caprioara a precizat ca, pentru a doua parte a acestui an, nu mai sunt bugetate alte investitii. El a mai aratat ca Elpreco este interesata de cresterea cotei de piata pe fiecare dintre produsele sale. “Fata de o cota de piata estimata in jurul valorilor 15-25% in functie de produs, preocuparea noastra e de a raporta o crestere in limita capacitatilor de productie”, a adaugat directorul Elpreco.

Caprioara a mai precizat ca necesarul de locuinte va mentine o cerere constanta pentru elemente de zidarie. “ Cresterile in domeniul productiei si comercializarii se datoreaza necesarului de locuinte de pe piata romaneasca, fapt ce atrage dupa sine cresterea cererii de elemente de zidarie”.

In anul 2006, Elpreco a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 26,6% fata de anul precedent, pana la circa 30 milioane de euro (104,9 milioane de lei). Elpreco a investit in ultimii ani circa sapte milioane de euro in capacitatile de productie.

Printre obiectivele de investitii realizate se inscriu achizitia unei instalatii de taiere, modernizarea procesului de autoclavizare, precum si innoirea procesului de pachetizare si ambalare.

Compania este unul dintre principalii jucatori de pe piata de BCA, piata a carei valoare a fost estimata la 150 milioane de euro si un volum de 2,2 milioane de metri cubi. Principalii concurenti pe acest segment sunt Celco, Macon Deva, Prefabricate Vest, Simcor Grup si Prefab. Pentru BCA, Elpreco estimeaza o majorare a vanzarilor de doar 5%, datorita limitarii capacitatii de productie. Pentru intreaga piata, jucatorii estimeaza o crestere de circa 10%. Piata pavajelor, cealalta piata pe care activeaza Elpreco, are o valoare de circa 60 milioane de euro, iar pentru acest an se estimeaza o crestere a valorii acesteia cu 25%. Principalii jucatori de pe aceasta piata sunt Atex Constructii, Ecosysteme, Pavimente, Pavement Prod sau Elis.

Ovidiu Lefter