Elan Schwartzenberg: Nu stiu vreun sinucigas care sa mai faca investitii mari in tara asta

Imobiliare

15.10.2009 - Capital

Elan Schwartzenberg, presedintele dezvoltatorului imobiliar cu capital  israelian Neocity, vorbeste intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru capital.ro despre situatia politica actuala si despre piedicile intampinate in continuarea investitiilor planificate pentru Romania. Dupa ce si-a oprit cele sapte proiecte imobiliare programate pentru piata locala, odata cu primele semne de criza imobiliara, acum este indignat de suprapunerea crizei politice peste cea economica. 

„Atat eu cat si multe alte corporatii am decis sa intram in ceea ce se numeste «stand-by» pana cand vom avea o stabilitate politica. Ce se intampla acum in Romania nu da semne decat de ingrijorare. Cum sa faci investitii mari in conditiile in care tara e la limita prapastiei, in care nu stii unde se duce moneda nationala si TVA? Nu stiu vreun sinucigas care sa mai faca investitii mari in tara asta. Trebuie sa fii inconstient sa investesti acum. Oamenii acestia nu isi dau seama ce fac, ar trebui dusi la psihiatru“, a declarat Elan Schwartzenberg.

El a anuntat inca din martie anul acesta ca cele sase proiecte aflate pe planseta Neocity vor fi amanate pentru 2010. Acum spera ca dupa alegeri sa se rezolve macar problema politica, insa nu are un orizont de timp in ceea ce priveste demararea unor proiecte noi.

„Daca acum cateva luni aveam o criza imobiliara, acum avem si o criza politica. E momentul ca cineva sa spuna ca nu mai avem nevoie de teorii politice, ci de cineva care sa vina si sa spuna ca avem nevoie de cuie de 14 si sa faca ceva in acest sens. Faci investitii de zeci de milioane de euro in momentul in care ai stabilitate. Dupa alegeri, in mod normal, vom avea un guvern stabil. Viitorii ani stim ca ii avem pe acestia si jumatate din problema este rezolvata“, a mentionat Schwartzenberg.

Nu coruptia e marea problema

Potrivit oficialului Neocity, in ultimele doua luni, Romania s-a intors la situatia de acum 3 ani, iar un guvern de tehnocrati nu va rezolva problema.

„Eu daca as fi in locul lui Basescu as cauta un Tiriac sau un Johannis (Klaus Johannis, primarul Sibiului, n.r.) pentru postul de premier. E important sa se priceapa, nu conteaza ce a facut in trecut. Problema actuala nu e legata de cine fura sau de coruptie, ci sa puna pe cineva care stie sa duca barca la mal. Cat despre un guvern de tehnocrati, pot sa spun doar ca stiu multi teoreticieni, asa-zisi tehnocrati, pe care daca ii lasi de capul lor nu stiu ce sa faca. Acum avem nevoie de solutii concrete“, a explicat Elan Schwartzenberg.

Cu gandul la iesirea de pe piata

Reprezentantul companiei care a investit pana acum peste 500 mil. euro in proiecte imobiliare in Romania ar iesi de pe piata locala, insa are probleme in a-si asigura vanzarea activelor, intr-un moment in care lichiditatile si finantarile mari sunt aproape inexistente.

„Sa ies de pe piata  cum? Nu mai cumpara nimeni nimic. Nu ma gandesc la strategii pana nu vad ce guvern am, ce taxe am si ce legi. Interferenta politicului in sfera economica e extrem de grava. Ei au afacerile lor. Lucrurile au derapat putin. In acest moment ne asumam pierderi mari, ca toti, de altfel“, a mai spus omul de afaceri.

Intr-un scenariu optimist, Elan Schwartzenberg se gandeste sa extinda mall-ul City Park din Constanta si sa demareze lucrarile la ansamblul rezidential NeoPeninsula din Bucuresti. Neocity nu este presata de credite, singura finantare aflata inca in derulare fiind cea pentru dezvoltarea mall-ului din Constanta.

„Avem un singur credit, dar in limita tolerabilitatii, pentru mall-ul din Constanta. Daca vad stabilitate dupa alegeri trebuie sa maresc mall-ul din Constanta si sa dau drumul la NeoPeninsula, care este un proiect rezidential pentru clasa medie. Am inceput acum cativa ani in mare forta, pana am realizat ca e momentul sa iau o pauza“, a conchis Schwartzenberg.

Activitate redusa

Activitatea Neocity in Romania a fost redusa in ultimii doi ani. Singurele miscari au fost facute in 2008, cand compania a renuntat la trei proiecte.

Ultimul proiect la care grupul israelian a renuntat este cladirea de birouri Neocity Tower III pe care urma sa o dezvolte in parteneriat cu firma DB Intermed in Dorobanti. In martie 2008, Neocity a decis vanzarea a doua terenuri, plus proiectele aferente, la un pret de 15,5 mil. euro. Primul proiect rezidential, denumit Avicola, care urma sa fie dezvoltat pe un teren in suprafata de 14.000 mp a fost vandut de companie cu 3,5 mil. euro. Al doilea ansamblu rezidential al Neocity, localizat tot in Bucuresti, a fost vandut pentru 12 mil. euro.

Grupul Neocity a intrat pe piata in 1999 si a realizat primele doua cladiri de birouri in 2001-2002, Neocity Towers pe care le-a vandut in 2005 fondului irlandez RI Investment Group.

Neocity mai desfasoara investitii in Israel, Cehia, Ungaria, Polonia si Africa. Suprafata construita a tuturor proiectelor dezvoltate de companie in Romania este de circa 1,2 mil. mp. Neocity Group a anuntat o serie de investitii imobiliare in Romania acestea ridicandu-se la circa un miliard de euro.