Efectele leului slabit

ANALIZE / COMENTARII , Finante Banci

01.11.2007 - Evenimentul Zilei

Romanii, multi indatorati in euro, incep sa fie mai atenti la cursul de schimb decat la stirile despre evenimentele politice.

Daca cursul leului nu s-ar fi prabusit in septembrie, pe fondul crizei financiare mondiale, acum Bogdan Voinea ar conduce o masina noua. „Cand deschid ziarul dimineata nu citesc politica sau altele, ci merg direct la pagina cu rata de schimb, in asteptarea unor vesti bune. Am nevoie de o masina”, a spus Voinea, un arhitect de 39 de ani din Bucuresti, scrie Reuters. Ca orice roman, dornic sa traiasca mai bine dupa Revolutia din 1989, Voinea s-a indatorat mult la banci. El spera ca leul se va intari din nou si astfel creditele in euro vor fi iarasi avantajoase. Atunci isi va putea lua in sfarsit masina.

Economia s-ar putea incinge

Insa economistii ii avertizeaza pe Voinea si pe alte mii de romani, care se adancesc din ce in ce mai mult in datorii, sa traga invataminte din problemele aparute in vara pe piata americana, cu efecte in toata lumea, si sa stea departe, cel putin o vreme, de credite.

Daca goana dupa credite se mentine, mai ales dupa cele in valute puternice, exista riscul supraincalzirii economiilor emergente, precum cea a Romaniei, care se pot destabiliza si pierde tot ceea ce au castigat in era postcomunista. „Este bine ca socul financiar din SUA s-a intamplat acum. A deschis ochii multor oameni”, a spus economistul-sef de la Banca Nationala a Romaniei, Valentin Lazea, citat de Reuters.

 

Adrian Popa