Efecte adverse usor de anticipat. Prima Casa relanseaza specula cu apartamente vechi

Imobiliare

05.08.2009 - Gardianul
Efecte adverse usor de anticipat. Prima Casa relanseaza specula cu apartamente vechi

Lansarea programului “Prima Casa” a deblocat usor piata imobiliara, dar a reinviat si oportunitatile de specula. Proprietarii au profitat de momentul favorabil si au crescut numai luna trecuta costul locuintelor vechi cu cateva mii de euro. Analistii considera ca incercarile speculative din piata nu vor avea mari sanse, in conditiile in care numarul de locuinte scoase la vanzare este destul de mare, iar numarul de credite oferite prin program este limitat la maximum 20.000.

Portalurile de anunturi imobiliare au inceput sa se anime in iunie, odata cu lansarea programului guvernamental “Prima Casa”, iar pretul locuintelor oferite spre vanzare a inceput sa urce. “In Bucuresti si Cluj efectele au fost cele mai pregnante, in timp ce in judetele Brasov, Dolj, Timis sau Constanta valoarea locuintelor n-a inregistrat majorari semnificative”, sustin administratorii site-ului magazinuldecase.ro. “Dupa ce programul „Prima Casa“ a fost lansat, a avut loc o crestere a preturilor de 10-15%. Dar, daca inainte de lansarea lui proprietarii vindeau cu un pret final mai mic chiar si cu 20% decat pretul de strigare, dupa acest eveniment pretul final poate fi doar cu 10% mai mic decat pretul initial cerut de proprietar”, ne-a declarat Matei Malos, directorul general al portalului.
Reprezentantii anunturi particulari.ro spun, pe de alta parte, ca majorarea preturilor la nivelul Capitalei, observata in iulie, nu este semnificativa. „Cresterea din ultima luna nu poate capata caracter de regula, iar trendul descendent care s-a mentinut inca de anul trecut indica apropierea de echilibru a pietei imobiliare”, arata acestia. Potrivit lor, in iulie, valoarea unei garsoniere in Bucuresti a fost in medie cu circa 2,6% mai mare fata de iunie, ajungand la circa 46.300 de euro. Pentru apartamentele de doua camere s-a solicitat, in medie, circa 70.500 de euro, in crestere cu doar 1%, in timp ce pentru apartamentele cu trei si patru camere s-au observat majorari de 3,5%-4%, locuintele de acest tip ajungand sa se vanda in medie cu 97.600 de euro, respectiv 128.500 de euro. In acelasi timp, anunturiparticulari.ro arata ca numarul de oferte de locuinte scoase la vanzare in Capitala a urcat intr-o luna cu circa 16%, cea mai mare pondere fiind data de anunturile pentru locuintele de doua si trei camere. 
Valoarea locuintelor nu se va aprecia mult

In conditiile in care numarul de locuinte scoase la vanzare este destul de mare, iar numarul de credite date prin program este de cel mult 20.000, incercarile speculative nu vor avea mari sanse, spun analistii imobiliari. “Tendinta de majorare a pretului e fireasca. Totusi, programul este limitat la 1 miliard de euro, prin urmare se pot oferi 17.000-20.000 de credite guvernamentale. Cat de mare poate fi influenta catorva mii de tranzactii pe o piata in care se estimeaza ca vor fi circa 500.000 de vanzari in acest an?”, ne-a declarat Radu Zilisteanu. “In conditiile in care «Prima Casa» a adus o crestere a numarului de tranzactii, in perioada urmatoare ne asteptam ca preturile finale de vanzare sa se stabilezeze intr-un interval valoric apropiat de cel actual”, ne-a precizat Matei Malos.