ECE Projektmanagement cauta terenuri pentru zece centre comerciale

PROIECTE / DEZVOLTARE , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 3.10.2007

 

Dezvoltatorul german ECE Projektmanagement, lider pe piata europeana in domeniul centrelor comerciale, intentioneaza sa construiasca zece centre comerciale in principalele orase din Romania, unde cauta sa securizeze terenuri.

Compania estimeaza ca fiecare proiect va costa aproximativ 100 milioane de euro, a declarat Radu Marica, general manager al ECE Projektmanagement Romania. “Probabil ca investitiile vor fi si mai mari, daca preturile terenurilor vor continua sa creasca. In prezent, costul constructiilor din Romania este cu 20% mai mic decat in Germania, dar terenurile sunt mai scumpe, asadar, costul total al unei investitii pe piata romaneasca este cam la acelasi nivel cu cel de pe piata germana”, a spus Marica, citat de Mediafax.

In targetul grupului german se incadreaza terenuri cu suprafete intre trei si cinci hectare, pozitionate in interiorul oraselor. Viitoarele centre comerciale dezvoltate de grupul german vor avea suprafete cuprinse intre 35.000-40.000 mp si 70.000 mp utili, in localitatile mai mari. In prezent, compania se afla in diverse stadii de negociere pentru achizitionarea unor terenuri in mai multe orase din cele vizate, dar inca nu a facut o achizitie. Proiectele vor fi dezvoltate de-a lungul unei perioade de zece ani.

Reprezentantul ECE Projektmanagement in Romania apreciaza ca piata romaneasca a centrelor comerciale nu se va stabiliza mai devreme de sapte-opt ani, timp in care vom asista la o reducere a chiriilor, dar si la primele falimente din piata.

ECE Projektmanagement este cunoscuta pe piata prin parteneriatul cu River Invest, dezvoltatorul Sema Parc din Bucuresti, care prevede constructia zonei comerciale. Investitia alocata acestui proiect, cu o suprafata utila de 70.000 de metri patrati, este de 150 milioane de euro. Compania activeaza in 17 state si a dezvoltat, pana in prezent, 130 de proiecte. Piata imobiliara romaneasca, inca nematurizata, a inceput sa urmeze cursul tarilor vecine, membre UE, precum Polonia sau Cehia, unde randamentele sunt inca mai mici decat in Romania, respectiv de 6,5%.

 

Diana Drinceanu