E nevoie de firme de construcţii de calitate

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

04.11.2007 - Jurnalul National

publicat pe 17.09.2007

 

Firmele de construcÅ£ii din România nu vor mai putea să participe la licitaÅ£ii publice dacă nu sunt acreditate după norme europene. Nici măcar să lucreze ca subcontractori.

Efectul va fi dispariÅ£ia constructorilor necalificaÅ£i, a firmelor de apartament ale căror echipe de muncitori se formează peste noapte, spune preÅŸedintele Patronatului Societăţilor din ConstrucÅ£ii, Gheorghe Polizu. Acesta a declarat că certificarea profesională a constructorilor este necesară în scopul realizării de construcÅ£ii durabile, a protejării vieÅ£ii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii ÅŸi a mediului înconjurător. Măsura, aflată deocamdată în fază de proiect, trebuie implementată printr-un sistem care să corespundă normelor europene. "În contextul actual, în care volumul lucrărilor a crescut foarte mult, cred că este necesar să ne gândim la o modalitate de a responsabiliza constructorii. România devine o piaţă atractivă nu numai pentru constructorii autohtoni, dar ÅŸi pentru cei din străinătate. InvestiÅ£iile publice, dar ÅŸi cele din sectorul privat trebuie să se bucure de aportul unor constructori responsabili ÅŸi capabili", a precizat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Pulice ÅŸi LocuinÅ£elor (MDLPL). "O firmă nou înfiinÅ£ată trebuie să poată participa la licitaÅ£iile pentru atribuirea unei lucrări chiar dacă nu a mai realizat o lucrare de aceeaÅŸi amploare", a explicat Borbely. Importantă este competenÅ£a profesională.


AUTORITATE INDEPENDENTÄ‚. "În prezent se realizează controale la firmele de construcÅ£ii, însă nu există un organism independent care să vină să aprecieze parametrii de calitate ai lucrării, astfel încât cel care vrea să angajeze o firmă să ÅŸtie cu cine are de-a face", a spus Borbely.

El a mai precizat că evaluarea operatorilor economici (firme ÅŸi întreprinderi) trebuie să se facă de organisme de certificare independente, imparÅ£iale, care nu reprezintă interese individuale sau de grup, recunoscute de autoritate. De asemenea, autoritatea trebuie să introducă un sistem de supraveghere a respectării legii de către factorii implicaÅ£i. Toate firmele de construcÅ£ii care vor fi certificate profesional vor fi trecute în Registrul naÅ£ional al societăţilor din construcÅ£ii certificat.
<!--[endif]-->

Garanţie

Întreprinderile din construcÅ£ii pot avea una sau mai multe calificări profesionale, pe domenii de activitate, ÅŸi pot să-ÅŸi modifice în timp calificările profesionale deÅ£inute. "AÅŸa cum produsele utilizate de firmele de construcÅ£ii sunt certificate, aÅŸa trebuie certificate profesional ÅŸi firmele care realizează lucrarea. Certificarea reprezintă garanÅ£ia oficială a capacităţii întreprinderii de a realiza lucrarea", a explicat Laszlo Borbely. Proiectul hotărârii de guvern privind certificarea calificării profesionale a întreprinderilor din construcÅ£ii poate fi citit pe pagina de internet a Patronatului Societăţilor din ConstrucÅ£ii, www. psc.ro.

Daniela Ivan