Dupa un 2009 dezastruos, Holcim nu-si pune mari sperante in 2010

Materiale de constructii

21.12.2009 - Curierul national

Vanzarile de agregate ale Holcim Romania s-au diminuat in 2009, in volum, cu 20-25%, iar cele de betoane cu 55%, compania estimand ca in 2010 livrarile celor doua produse vor stagna sau vor avea o majorare usoara, in cazul agregatelor. Holcim Romania, parte a grupului elvetian Holcim, este specializata in productia de ciment, cu ponderea cea mai mare in totalul afacerilor, betoane si agregate. Pe segmentul betoanelor, vanzarile s-au diminuat in 2009 cu 55% in volum si 60-62% in valoare, in conditiile in care cererea in constructii a scazut, iar multe proiecte au fost abandonate, inghetate sau amanate, a declarat Anastas Dimovski, director divizie betoane si agregate. "Nu cred ca lucrurile se vor schimba semnificativ in 2010. Suntem un pic mai optimisti pentru 2011", a spus Dimovski.

El a adaugat ca, in noul context economic, structura portofoliului de clienti s-a schimbat in acest an comparativ cu 2008. Astfel, daca anul trecut 70% din vanzari vizau proiecte de constructii mari, iar restul investitii individuale, de mici dimensiuni, in 2009 ponderea celor doua categorii in totalul vanzarilor s-a inversat. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat compania pe acest segment a fost colectarea dificila a creantelor de la clienti, care a generat dublarea actiunilor initiate de Holcim Romania in instanta, pentru recuperarea datoriilor. "Avem multe actiuni in  instanta. In luna noiembrie aveam 73 de asemenea initiative, comparativ cu 36 anul trecut", a spus Dimovski.

Pe segmentul agregatelor, vanzarile s-au diminuat in acest an cu 20-25% in volum si 30-35% in valoare, sub media pietei, in conditiile in care Holcim (Romania) a achizitionat anul trecut doi competitori mici. "Speram ca piata agregatelor va avea o evolutie mai buna in 2010, influentata de proiectele de infrastructura. Speram la o crestere de pana la 10%", a spus reprezentantul Holcim.