Dupa o crestere sustinuta, piata constructiilor stagneaza

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

29.01.2008 - Curentul
Dupa o crestere sustinuta, piata constructiilor stagneaza

Dupa o lunga perioada de crestere, sectorul constructiilor va avea in urmatoarele trei luni o tendinta de stabilitate, potrivit estimarilor managerilor din domeniu.
Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si serviciile vor inregistra in continuare cresteri. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS) in randul managerilor intreprinderilor, se mentine o tendinta pozitiva pentru trimestrul intai, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +6%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).
In constructii, volumul productiei si al stocului de contracte si comenzi se va stabiliza in perioada ianuarie-martie, comparativ cu cele trei luni anterioare, aceeasi tendinta de echilibru fiind preconizata si pentru numarul de salariati.
Preturile lucrarilor vor creste in perioada analizata, potrivit estimarilor managerilor.
In sectorul comertului cu amanuntul, managerii se asteapta la un avans al vanzarilor de marfuri, pe total activitate, dar de intensitate mai mica fata de previziunile din luna decembrie.
Potrivit INS, situatia economica va inregistra un trend pozitiv, dar intr-un ritm mai moderat. In sectorul de servicii, in ultimele trei luni situatia economica a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +23%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Conform estimarilor, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +32%).
Preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor din domeniu vor inregistra un avans in perioada ianuarie-martie (sold conjunctural +34%).

Oana Voinea