Duiliu Marcu, dirijorul cresterii urbanistice a Bucurestiului interbelic

Constructii

21.12.2009 - Business standard

Numele arhitectului Duiliu Marcu este legat de multe dintre zonele-cheie ale Bucurestiului. Palatul Victoria, finalizat spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este una dintre cele mai cunoscute opere ale arhitectului roman scolit la Paris.

Duiliu Marcu nu a creat doar o cladire in inima Capitalei, ci un spatiu urbanistic unitar si functional, care pune in valoare constructia. Este vorba despre Piata Victoriei, gandita ca un nucleu si chiar ca un statement al identitatii politice si nationale. Proiectat initial pentru Ministerul de Externe, Palatul Victoria a fost, in perioada comunista, sediul Ministerului de Externe si al Consiliului de Ministri. In 1990, a devenit sediul primului guvern al Romaniei post-comuniste, iar in 2004 a fost inclus in Lista monumentelor istorice.

Interioarele si fatadele Palatului Victoria reflecta intentia arhitectului de a combina elementele clasice cu o conceptie moderna, geometrica a compozitiei. Este o preocupare fireasca, deoarece Duiliu Marcu s-a alaturat in anii ‘30 curentului modern, dupa o prima perioada sub influenta academismului francez, urmata de o preferinta pentru stilul neo-romanesc. Initial, fatada principala si cele laterale ale cladirii Guvernului erau imbracate cu placi de marmura de Carrara si aveau, pe cele doua plinuri laterale, panouri decorative sculptate. Aceste elemente au fost distruse de bombardamentul din 1944, iar fatada principala a fost refacuta cu placi de travertin. Autoritatile au decis sa refaca basoreliefurile originale dupa ce cladirea va fi consolidata.

Duiliu Marcu si-a asumat si rolul de a “dirija” cresterea urbanistica a Bucurestiului interbelic. In 1935 a conceput planul de sistematizare al Capitalei si al principalelor piete din oras. A proiectat cateva importante edificii publice: Biblioteca Academiei Romane, palatul Victoria, Academia Militara si Palatul Monopolurilor de Stat. Cotata de arhitectii contemporani ca lucrarea cea mai valoroasa a lui Duiliu Marcu, Biblioteca Academiei are un volum articulat, care pune in evidenta trei corpuri decalate. Eleganta cladirii se naste dintr-o subtila potentare a raporturilor de plin si gol. Salile de lectura sunt delimitate prin mari suprafete vitrate, iar zona administrativa si depozitele - prin plinuri ample, in care sunt create goluri patrate.