Dubai - De la capitala investitiilor imobiliare, la o piata in cadere libera

Imobiliare

03.08.2009 - Wall street

Considerat pana de curand capitala investitiilor imobiliare, orasul Dubai a inceput sa isi piarda din stralucire, piata imobiliara simtind tot mai mult efectele crizei economice. Dupa noua luni, chiriile spatilor de birouri s-au injumatatit, investitiile au scazut cu 46% in trimestrul al doilea, iar in Emiratele Arabe, peste 400 de proiecte imobiliare au fost suspendate.

Chiriile spatiilor de birouri din Dubai au scazut cu 50% in ultimele noua luni, ca urmare a activitatii economice tot mai lente, in timp ce chiriile locuintelor au coborat cu 40%, arata un raport al CB Richard Ellis Group, privind evolutia proprietatilor din Dubai in al doilea trimestru din 2009.

In plus, cartiere cunoscute, precum Bur Dubai, Deira sau Karama, au avut pentru prima data in ultimii ani o rata crescuta de neocupare, atat pe segmentul locuintelor noi, cat si pe cel al apartamentelor vechi.

Estimarile se mentin sumbre si in ceea ce priveste urmatoarele sase luni, rata de neocupare pe segmentul biorurilor fiind in crestere, odata cu livrarea unor noi proiecte. La polul opus, pe segmentul rezidential, in Emiratele Arabe au fost inghetate peste 400 de proiecte, cu o valoare totala de 300 miliarde de dolari, arata un studiu al companiei Proleads Global.

Sectorul constructiilor din Emirate s-ar putea stabiliza pana la finele anului, iar cele mai optimiste scenarii includ o revenire incepand cu 2010. Un studiu al companiei de brokeraj Harbor Real Estate arata ca segmentul imobiliar este intr-o situatie delicata in momentul de fata, insa semnale pozitive sunt asteptate anul viitor, in functie si de situatia economica din regiune.

Pe de alta parte, agentia de rating Moody’s estimeaza ca piata rezidentiala din Dubai va continua sa scada pana in trimestrul al doilea din 2010. Previziunile sale vin dupa ce Emaar Properties, cel mai mare dezvoltator imobilar din Orientul Mijlociu, a raportat pierderi de 351 milioane de dolari pentru trimestrul al doilea din 2009, fata de circa 575 milioane de dolari profit, in aceeasi perioada a anului trecut.

Efectele crizei au inceput sa fie simtite in Dubai inca de la sfarsitul anului trecut, cand Nakheel, companie detinuta de guvernul din Dubai si cunoscuta pentru dezvoltarea Insulei Palmier, a concediat 500 de angajati. Dezvoltatorul detine un portofoliul de 571 de proiecte, dintre care 249 se afla in constructie.