DTZ: Segmentul tranzactiilor cu spatii comerciale s-a intors in timp cu cinci ani

ANALIZE / COMENTARII

03.12.2009 - Business standard

Numarul tranzactiilor cu spatii comerciale (spatii de birouri, retail si logistice) a fost aproape inexistent in primele sase luni ale acestui an, ceea ce a dus piata la nivelul anului 2003, potrivit celui mai recent studiu al agentiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Valoarea medie a tranzactiilor din trimestrul al treilea s-a micsorat cu 87% fata de anul trecut, iar volumul acestora in primele sase luni s-a ridicat la 26 milioane de euro, cu 97% in scadere fata de primul semestru din 2008.

“Piata este saraca in tranzactii, nivelul de activitate fiind similar celui din 2003. Instabilitatea economica si accesul limitat la finantare au generat anumite schimbari pe acest segment, inregistrandu-se astfel primele tranzactii care au implicat vanzatori cu dificultati (distressed sellers), cu exemple in segmentul rezidential si de retail”, spun consultantii DTZ Echinox.

Scaderea numarului de achizitii este urmare a cresterii riscului pe segmentul de investitii, determinat, la randul sau, de scaderea pretului la proprietati si de previziunile economice pesimiste, fapt ce a modificat comportamentul potentialilor cumparatori, acestia devenind mult mai selectivi. Cea mai importanta tranzactie incheiata din luna august a anului trecut si pana acum este achizitia European Retail Park, din Braila, de catre fondul de investitii sud-african NEPI, in schimbul a 63 milioane de euro. Tranzactia in cauza a fost anuntata la sfarsitul acestei veri.