DTZ Echinox: Plasamente imobiliare bune in sudul Capitalei pentru micii investitori

Imobiliare

17.04.2008 - Bursa
DTZ Echinox: Plasamente imobiliare bune in sudul Capitalei pentru micii investitori

Randamentele plasamentelor imobiliare in proprietati din Capitala nu mai sunt la fel de spectaculoase ca in anii trecuti. Acest lucru si pentru ca preturile au ajuns prohibitive in multe zone. Potrivit unui studiu elaborat de compania imobiliara "DTZ Echinox", investitorii cu bugete mici si medii au acum, ca alternativa buna de plasament sudul Capitalei, care nu a fost valorificat pana anul trecut. Terenurile sunt, inca, generoase si la preturi mici.

Specialistii "DTZ Echinox" sustin ca abia anul trecut sudul Capitalei a intrat in atentia marilor dezvoltatori si ca va cunoaste o evolutie spectaculoasa. In acest sens, achizitia unui teren in aceasta zona va oferi randamente bune pe termen mediu si lung. Profitul poate fi facut fie prin revanzare, fie prin dezvoltarea de apartamente noi, care sunt foarte cautate din cauza cererii mari.

O alta posibilitate pentru micii investitori este achizitionarea de loturi de teren in zona Snagovului. Plasamentul de acest tip este pe termen lung, deoarece zona duce lipsa de utilitati si se dezvolta incet dar sigur.

Noile apartamente ofera, la randul lor, profituri frumusele prin revanzarea pe termen mediu si lung sau prin inchirierea lor. Oferta este variata si clar impartita pe zonele Capitalei. Astfel, nordul si centrul ofera proprietati pentru cei cu venituri peste medie, iar vestul, estul si sudul gazduiesc proiecte pentru clasa medie. Noile locuinte au pretul pe metru patrat cons¬truit mai mic decat cel al apartamentelor cons¬truite inainte de Revolutie, dar au finisaje si compartimentari moderne si suprafete mai mari. Noile cartiere de locuinte colective au si facilitati precum spatii comerciale si de servicii, locuri de joaca si chiar gradinite si scoli.

Cei care apeleaza la credite ipotecare pentru asemenea plasamente trebuie sa ia in calcul si dobanda si comisioanele bancilor atunci cand calculeaza randamentele. De cele mai multe ori, imprumuturile sporesc cu 25-50% valoarea unui imobil. Daca locuinta ipotecata este intr-o zona bine cotata, si impozitele si taxele locale sunt mai mari, arata studiul "DTZ Echinox".

Pentru investitorii cu bugete serioase, un plasament bun este si achizitia unei vile cu valoare arhitecturala deosebita din centrul Capitalei. In ultimul an, acestea s-au apreciat cu 20-30%, dar ofertele de vanzare sunt rare. Valorificarea acestor imobile se face prin restaurare si revanzare sau prin restaurare si inchiriere ca resedinte de lux, birouri sau ambasade.

In anii trecuti, preturile apartamentelor vechi din Capitala au crescut de cateva ori, datorita dezvoltarii pietei creditelor ipotecare. Astfel, daca in 2003 un apartament mai mare costa 15.000 de dolari, acum acesta se tranzactionea¬za cu 70-80.000 de euro. Saltul de preturi a fost favorizat si de trecerea de la dolar la euro ca moneda de tranzactionare.