Doua termocentrale vor fi construite in Gorj pina in 2013

Constructii

18.07.2008 - Jurnalul National

Doua termocentrale pe lignit, una de 800 MW si alta de 500 MW vor fi construite pina in 2013 in judetul Gorj, potrivit lui Marin Condescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energie. El nu a dat numele companiilor care vor detine centralele, insa a anuntat ca cel mai probabil se vor reuni intr-un consortiu a carui forma va fi cunoscuta la inceputul toamnei.

Conform liderului sindical, una dintre termocentrale va avea 800 MW si va fi construita la Plopsoru, in satul Sardanesti, situat intre actualele complexuri energetice Turceni si Rovinari, in zona existind numeroase exploatari de lignit. Capacitatea centralei ar putea fi majorata la 2.500 MW, daca va exista cerere suficienta de energie.

Condescu a mentionat ca investitorul privat a achizitionat deja cele 71 de hectare de teren de care are nevoie pentru a construi centrala si a inceput demersurile pentru obtinerea avizelor in baza carora va fi deschis santierul. Cea de-a doua termocentrala va fi ridicata la Motru, intr-un amplasament ce nu a fost facut public inca, deoarece investitorul nu a cumparat decit jumatate din terenul necesar amenajarii santierului. Aceasta termocentrala va avea 500 MW, un studiu de fezabilitate fiind deja realizat in urma cu un an.

Condescu a spus ca s-a implicat in realizarea proiectelor astfel incit Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) sa aiba cui vinde carbunele. Potrivit lui, investitorul pentru centrala de la Sardanesti a solicitat deja SNLO o productie constanta de cinci milioane tone de lignit, pentru 25 de ani, incepind cu anul 2013. Centrala din Motru ar urma sa consume 3,5 milioane de tone de lignit anual.