Doua miliarde de euro, valoarea pietei de real estate in 2007

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

06.02.2008 - Adevarul
Doua miliarde de euro, valoarea pietei de real estate in 2007

Valoarea dealurilor imobiliare a inregistrat, anul trecut, o crestere de aproape 150% fata de nivelul raportat in anul 2006, de 850 de milioane de euro. Suma a fost calculata pe baza preturilor de achizitie dezvaluite de parti, in majoritatea cazurilor, si estimate de surse din piata. Totodata, anul 2007 s-a caracterizat si prin intrarea unor jucatori noi pe piata.

Cele mai multe, dar si cele mai semnificative tranzactii au avut ca obiect imobile de birouri in Bucuresti si centre comerciale in orasele mari din provincie. In conditiile acestei cresteri a ofertei, ran­damentele vor scadea in 2008. "Pietele din CEE se vor alinia la un randament de 5,5% pentru birouri, acest segment fiind clar vedeta din piata.

Spatiile comerciale si cele industriale vor avea randamente de 6-6,5%, respectiv 7-7,5%", spune Cristian Ustinescu, capital markets manager la DTZ Echinox. Conform unei analize a pietei imobiliare realizata de Mediafax, fondul austriac Immoeast a realizat cea mai importanta tranzactie din 2007, cu o valoare de 185 milioane de euro si anume achizitionarea centrului comercial Polus Constanta.

De altfel, Immoeast a fost implicat in 12 din cele 40 de tranzactii majore ale anului trecut, printre care parcurile de afaceri bucurestene S-Park (101,5 milioane de euro) si Victoria Park (60 milioane de euro). Austriecii au mai investit 60 de milioane de euro in 25% din actiunile grupului de dezvoltare imobiliara Adama Holding Public, care a programat in Romania investitii evaluate la 600 milioane de euro.

Andrei Panait