Dorele, ne miscam mai cu talent!?

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

31.10.2007 - Capital
Dorele, ne miscam mai cu talent!?

Criza de personal din construcÅ£ii începe să se vadă ÅŸi în calitatea lucrărilor. FluctuaÅ£ia muncitorilor afectează serios sectorul construcÅ£iilor. Problemele apărute sunt legate nu numai de întârzierea termenelor de livrare, ci mai ales de calitatea finisajelor ÅŸi a instalaÅ£iilor.

Numărul angajaÅ£ilor din construcÅ£ii era, la jumătatea acestui an, de circa 360.000, cu 30.000 sub necesar. Anul viitor, însă, este de aÅŸteptat ca deficitul să se acutizeze. Unul dintre principalele motive este demararea proiectelor finanÅ£ate din fonduri structurale, pentru aceste lucrări fiind nevoie de cel puÅ£in încă 100.000 de oameni. „Dacă în anii trecuÅ£i situaÅ£ia se mai putea rezolva, în 2008, lucrurile se vor agrava. Lipsa forÅ£ei de muncă nu este numai o chestiune cantitativă, ci ÅŸi una calitativă, iar acest fapt are repercusiuni negative asupra tuturor membrilor pieÅ£ei ÅŸi, evident, asupra statului“, consideră LaurenÅ£iu Plosceanu, preÅŸedintele AsociaÅ£iei Române a Antreprenorilor de ConstrucÅ£ii (ARACO).

În condiÅ£iile în care salariul mediu net din sector se ridică, potrivit ARACO, la circa 11 milioane de lei lunar (puÅ£in peste 300 de euro), este foarte greu de crezut că firmele de construcÅ£ii vor reuÅŸi să atragă de pe piaÅ£a internă personalul necesar. Pe zone, cel mai mare salariu mediu net se înregistrează în Transilvania, unde un constructor calificat câÅŸtigă circa 14 milioane de lei/lună.

La polul opus, Moldova este regiunea unde se practică cele mai mici remuneraÅ£ii, de aproximativ opt milioane de lei. SoluÅ£ia stă, evident, în bugetele companiilor, fiind necesară majorarea veniturilor din domeniu, pentru a păstra oamenii tentaÅ£i să plece în străinătate. Un prim pas s-a făcut, potrivit lui Plosceanu, prin adoptarea Acordului Sectorial, care stabileÅŸte la 300 de euro salariul minim net din construcÅ£ii în 2009, în vreme ce venitul mediu net ar urma să ajungă la 600 de euro lunar, nivel similar celui din Ungaria sau Polonia. ReprezentanÅ£ii ARACO susÅ£in că ÅŸi statul ar trebui să se implice în soluÅ£ionarea acestei probleme, prin diminuarea unor taxe. „Măcar TVA pentru construcÅ£iile publice ar putea fi redus la, să spunem, 5%, nivel similar cu cel din Occident. Acest lucru ar ajuta atât companiile, cât ÅŸi statul, care ar putea încasa mai mulÅ£i bani“, conchide Plosceanu.

Cu ochii pe mistrie ÅŸi cancioc

„Pe o scară de la unu la zece, problema forÅ£ei de muncă cred că s-ar situa la ÅŸapte. Practic, este cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm pe piaÅ£a românească“, spune Michael Richard, general manager al EMCT România. Compania dezvoltă, în prezent, centrul comercial Sun Plaza, proiect ale cărui lucrări de construcÅ£iei au fost inaugurate săptămâna trecută. „Lucrăm cu doi antreprenori, unul pentru structură ÅŸi celălalt pentru instalaÅ£ii. Din cauza fluctuaÅ£iei forÅ£ei de muncă, suntem nevoiÅ£i să supraveghem în permanenţă execuÅ£ia pentru a preveni eventualele probleme de calitate a lucrărilor“, continuă Richard. Potrivit acestuia, au fost situaÅ£ii în care de pe ÅŸantier au plecat câte 20 de oameni pe zi.

 

Razvan Zamfir