Dorel din constructii urmarit de patroni cu camere video

Constructii

23.05.2008 - Gandul
Dorel din constructii urmarit de patroni cu camere video

Din ce in ce mai multi constructori romani isi monteaza pe santiere camere video pentru a vedea ce fac muncitorii si cum lucreaza utilajele. Costurile sistemului sunt relativ scazute, monitorizarea putand fi facuta fie la fata locului pe un monitor, fie pe un sit de Internet prin intermediul unui cont special.

 “Este bine ca sistemele de supraveghere video sa fie utilizate de marile companii de constructii. Instalarea unui astfel de sistem este rentabila doar pe santiere mari, cu o durata a lucrarilor de minim sase luni, peste 50 de muncitori si peste 10 utilaje”, a explicat pentru Gandul Sorin Carstian, director divizia de electrice a firmei de constructii Apolodor.

Compania foloseste deja sistemul pe doua proiecte proprii, Casa Radio si proiectul rezidential Octopus Garden. Dupa cum a spus el, motivul principal pentru montarea camerelor a fost monitorizarea de ansamblu a lucrarilor. Unii constructori insa monteaza camere pentru a supraveghea ritmul de constructie, adica, mai exact, pentru a verifica daca muncitorii chiar muncesc.

Localizare dupa numarul de telefon
Pretul unui astfel de sistem porneste de la circa 500 de euro pentru patru camere video, putand urca pana la mii de euro, in functie de tipul de serviciu. Directorii pot urmari santierul fie online, direct de pe un site unde au cont si parola, fie in timp real, pe monitoare fara inregistrare, fie pe calculator, “filmele” putand fi stocate pe hard disk sau pe un flash disk.Unii vanzatori de utilaje de pe piata pun la dispozitia clientilor un sistem de urmarire in timp real a buldozerelor sau excavatoarelor. Una dintre cele mai mari firme de specialitate de pe piata, Marcom, ofera clientilor posibilitatea de a sti in fiecare clipa toti parametrii tehnici ai utilajului: daca e pornit sau nu, cat combustibil consuma etc.
 
(V.R.)