Doi dintre cei mai mari retaileri romani de materiale de constructii au trecut pe pierderi

Retail

24.08.2009 - Curierul National
Doi dintre cei mai mari retaileri romani de materiale de constructii au trecut pe pierderi

In ciuda unui avans consistent al afacerilor, Arabesque a avut pierderi de 6,22 mil. lei, iar Ambient Sibiu de 37,3 mil. lei
Arabesque Galati si Ambient Sibiu, doua dintre cele mai mari companii cu capital romanesc de pe piata distributiei materialelor de constructii, au trecut pe pierderi anul trecut, in ciuda unui avans consistent al afacerilor. Cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania, Arabesque a inregistrat pierderi de 6,22 milioane lei in 2008, dupa castigul net de 27,4 milioane de lei din anul precedent, potrivit datelor remise Ministerului de Finante, conform Mediafax. Cifra de afaceri a companiei a urcat cu 28%, de la 1,36 miliarde lei la 1,74 miliarde lei. Creantele companiei s-au majorat de la 153,2 milioane lei la 160,7 milioane lei, iar datoriile au crescut de la 653 milioane lei la 757,7 milioane lei. Arabesque are filiale la Bucuresti (Otopeni, Glina, Militari), Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, Craiova, Ploiesti, Pitesti, Galati, Piatra Neamt, Bacau, Baia Mare, Oradea si Targu Mures, precum si 22 de filiale in Republica Moldova, Serbia, Bulgaria si Ucraina.
Compania a anuntat, la sfarsitul lunii iunie, ca a deschis in prima parte a acestui an doua centre comerciale la Pitesti si Oradea, in urma unor investitii de 5 milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro, si va aloca in semestrul al doilea inca 10-12 milioane de euro pentru o unitate la Baia Mare.
Arabesque comercializeaza o gama larga de produse, de la materiale grele, sisteme pentru acoperisuri, produse pentru finisaje, instalatii sanitare si termice, echipamente electrice si corpuri de iluminat la materii prime pentru mobilier.

Vanzarile Ambient Sibiu au crescut cu 41%
Ambient Sibiu, un alt jucator important pe aceasta piata, a avut pierderi de 37,3 milioane lei in 2008, de la castigul net de 326.820 lei din anul precedent. Vanzarile companiei au crescut cu 41%, de la 603,9 milioane lei la 852,2 milioane lei.
Creantele firmei s-au diminuat de la 108,6 milioane lei la 85,2 milioane lei, iar datoriile au crescut de la 223,9 milioane lei la 444,2 milioane lei.
La sfarsitul anului trecut, Ambient avea o retea de 15 centre comerciale (Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Baia Mare, Bistrita, Alba Iulia, Medias, Deva, Gheorgheni, Sighisoara, Nasaud, Lugoj, Blaj, Borsa, Ramnicu Valcea), 8 magazine (Sibiu - 3 unitati, Cisnadie, Dumbraveni, Arad, Satu Mare si Tarnaveni) si patru depozite logistice (Sibiu, Bucuresti, Brasov si Timisoara).
Compania a anuntat, in octombrie 2008, ca intentioneaza sa isi extinda pana in 2012 reteaua de centre comerciale cu peste 20 de unitati noi.
Dedeman Bacau si-a majorat profitul cu 3,8 mil. lei
O alta companie cu actionariat romanesc, Dedeman Bacau, si-a majorat profitul anul trecut cu 3,8 milioane lei, de la 65,9 milioane lei la 69,7 milioane lei, si a obtinut afaceri mai mari cu aproape 50%, de la 616,2 milioane lei la 910,3 milioane lei. Datoriile companiei au crescut anul trecut de la 214,9 milioane lei la 392,8 milioane lei, iar creantele s-au majorat de la 36,5 milioane lei la 49,16 milioane lei. Retailerul de materiale de constructii si amenajari interioare este parte a grupului Dedeman, care mai cuprinde firmele Dedeman Automobile - dealer Dacia, Renault si Nissan - si Dedeman Camioane si este controlat de oamenii de afaceri Dragos si Adrian Paval. Compania a deschis recent al doilea magazin din Bucuresti si al 16-lea al retelei, pe care a anuntat ca intentioneaza sa o extinda la 20 de unitati pana la sfarsitul anului viitor.