Doar un producator de ciment a redus preturile in 2009

Materiale de constructii

09.12.2009 - Business standard
Doar un producator de ciment a redus preturile in 2009

Scaderea cu 30% a consumului de ciment pe cap de locuitor, inregistrata in acest an, comparativ cu 2008, a determinat marile companii producatoare sa adopte strategii de pret diferite pentru a-si stimula vanzarile. Elvetienii de la Holcim au crescut pretul cimentului cu 2% fata de anul trecut, Lafarge a mentinut acelasi pret din 2008, iar Carpatcement a scazut preturile cu 5% pana 12%, in functie de sortimentul de ciment.

Anul acesta, potrivit lui Mihai Rohan, directorul Carpatcement Holding, consumul de ciment pe cap de locuitor a scazut cu aproximativ 30% fata de 2008, pana la circa 400 kg/cap de locuitor, fata de recordul de 600 kg/cap de locuitor, inregistrat anul trecut. Carpatcement Holding este singurul producator de ciment din Top 3 la nivel local care a scazut preturile intre 5% si 12%.

“Am redus preturile la sacul de ciment si discounturile oferite la vanzarea vrac. In 2009, au mers foarte bine lucrarile mici, iar vanzarile noastre la sac au ajuns la 55% din total vanzari, in crestere fata de 2008, cand raportul vanzari la sac/vanzari vrac era de 45-55%”, a explicat Rohan.

Potrivit celui mai recent raport publicat de Holcim, dupa primele noua luni din 2009, compania elvetiana a crescut pretul cimentului in Romania cu 2%, la o scadere a volumului de ciment produs de 14,7%. Romania nu este singura tara in care Holcim a preferat sa majoreze preturile, cea mai mare crestere fiind inregistrata in Serbia, de 30,3%, in timp ce volumul de ciment produs a scazut cu 19%, urmata de Germania, cu 10%, la o scadere de 10,3% a volumului, si de Croatia, cu 8,9%. Lafarge Romania nu a modificat in niciun fel pretul de vanzare pentru tona de ciment, spun reprezentantii companiei, care nu au dorit sa ofere mai multe detalii. Doi dintre factorii care influenteaza pretul cimentului sunt cursul valutar, pe de o parte, in conditiile in care unele materii prime sunt achizitionate in euro, si pretul energiei, pe de alta parte. Holcim si Carpatcement si-au schimbat recent furnizorii de electricitate, primul criteriu de selectie fiind pretul de livrare. Astfel, la de inceputul lunii ianuarie, Holcim va primi energie de la filiala locala a traderului regional EFT Group, in timp ce partenerul Carpatcement a devenit EGL Gas&Power.