Doar cu 5,3% mai multe locuinte finalizate in semestrul intai 2009

Constructii

03.09.2009 - Business standard

In primul semestru din 2009 au fost date in folosinta 23.501 locuinte, cu aproximativ 5,3% mai mult decat in primele sase luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea de numai 1.248 de locuinte terminate in S1 2009 fata de primul semestru din 2008 ridica un semn de intrebare, in conditiile in care ultimii doi ani, 2007 si 2008, sunt considerati ani de crestere a sectoarelor imobiliar si de constructii.

“In 2009 s-au finalizat majoritatea proiectelor incepute in 2007 si 2008, in functie de posibilitatile financiare ale fiecarui dezvoltator. Pentru cei care au cumparat terenurile in 2008 si au vrut sa vanda cladirile in faza de proiect, semestrul al doilea al anului trecut i-a prins in stadiul de proiectare nefinalizata. Odata cu inasprirea conditiilor de creditare, acestia au fost nevoiti sa incetineasca ritmul de lucru si multi dintre ei nu au reusit sa finalizeze constructiile pana acum”, a declarat pentru Business Standard Rodica Sandu Moldovanu, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI).

In acest moment, potrivit reprezentantului UNAI, in toata tara sunt santiere intregi in care ritmul de munca este foarte lent, din cauza lipsei de lichiditati. In aceste conditii, daca in S1 2009 cresterea numarului de locuinte finalizate a fost nesemnificativa, anul viitor se preconizeaza scaderi si mai mari, avand in vedere ca, de la inceputul anului, numarul de terenuri achizitionate este in scadere, iar multe dintre constructiile care se afla acum in derulare au nevoie de lichiditati si nu reusesc sa faca rost de bani de la banci.

“In contextul actual, de o instabilitate de nedescris, consider ca lucrurile vor sta mult mai rau anul viitor si ca statisticile reale vor fi in scadere. Daca ne gandim ca anul acesta achizitia de terenuri a fost aproape inexistenta sau, mai degraba aleatorie, viitorul nu se intrevede a fi mai bun decat prezentul”, a mai spus Moldovanu.

Conform datelor de la INS, in S1 2009, ponderea locuintelor care au fost date in folosinta in mediul urban (52%) este mai mare decat cea din mediul rural (48%).