Doar 5% dintre cei interesati sa cumpere o locuinta vor una noua

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2009 - Business standard
Doar 5% dintre cei interesati sa cumpere o locuinta vor una noua

Doar 5% dintre persoanele interesate sa cumpere un apartament cauta acum unul nou, numarul doritorilor de astfel de locuinte devenind aproape dublu in ultimii ani, mai ales pe fondul scaderii preturilor. De exemplu, numai in ultimul an de criza, preturile apartamentelor noi s-au redus cu 15-30%.

Potrivit analistilor, interesul cumparatorilor pentru locuinte noi este in continuare redus, din cauza scandalurilor numeroase in care au fost implicati dezvoltatorii imobiliari in ultimul an, dar si a numarului mare de insolvente care au loc in randul acestora. Potrivit unui studiu efectuat de portalul imobiliare.ro, apartamentele vechi conduc in continuare in topul cautarilor pentru romanii interesati sa-si cumpere o locuinta.

Conform datelor furnizate de imobiliare.ro, portal ce are postate peste 150.000 de oferte pe segmentul rezidential, 94% dintre romanii care acceseaza site-ul cauta apartamente in imobile vechi, in special apartamente de doua camere, al caror pret se incadreaza in intervalul 40.000 si 60.000 de euro. Indicele imobiliare.ro arata ca pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila solicitat pentru apartamentele vechi era la sfarsitul lunii trecute de 1.194 de euro, fata de 1.381 euro in cazul apartamentelor noi.

"Multa vreme, romanii nu erau interesati de locuinte noi, din cauza pretului prea mare in comparatie cu preturile la locuinte vechi. Acum, in ciuda crizei financiare care a mai redus preturile la apartamentele din imobilele noi, increderea romanilor este in continuare redusa, din cauza scandalurilor care au aparut intre beneficiar si dezvoltator si din cauza numarului mare de insolvente din randul dezvoltatorilor”, a explicat, pentru Business Standard, analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Potrivit acestuia, insa, studiul imobiliare.ro reflecta totusi un interes crescut pentru locuintele noi, daca luam in considerare faptul ca, in anii anteriori, din totalul tranzactiilor cu locuinte noi versus locuinte vechi ponderea pentru locuintele noi era de doar 2-3%. In acest context, sansele programului guvernamental Prima Casa de a relansa constructia de imobile noi, unul din primele obiective ale programului, scad considerabil.

Top in “search”

In topul cautarilor de apartamente, 44,5% din cereri sunt pentru locuinte de doua camere, 31% pentru apartamente de trei camere si doar 9% pentru garsoniere.

Majoritatea vizitatorilor care doresc sa cumpere o locuinta se orienteaza dupa locuinte cu preturi cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro, dar sunt interesati si de cele cu valori intre 60.000 si 80.000 de euro. Doar 5% dintre vizitatorii portalului au cautat locuinte cu preturi situate intre 100.000 si 150.000 de euro. In ceea ce priveste terenurile, cererea pentru oferte de vanzare terenuri este de doar 10% la nivel national, potrivit aceluiasi studiu.

In Bucuresti, situatia este si mai dramatica. Desi preturile la terenuri au scazut si cu 80% in zonele periferice ale Capitalei fata de anul trecut, doar 2% dintre vizitatorii site-ului au listat in cautari optiunea terenuri. Interesul bucurestenilor pentru case este si el scazut: doar 14% din totalul listarilor efectuate.

Peste 80% dintre cei care vor o locuinta in Capitala cauta apartamente, interesul fiind majoritar pentru locuinte vechi. 46% dintre acestia cauta apartamente de doua camere, 31% apartamente de trei camere, 15% cauta locuinte de patru camere si doar 8% sunt interesati de achizitia unei garsoniere. Cat priveste apartamentele noi, interesul cel mai mare este pentru proprietatile de doua si trei camere, peste 80% din cautari, in timp ce doar 4% dintre cei interesati de locuinte noi isi cauta garsoniere.