Doar 30% din apartamentele noi promise au fost predate

Imobiliare

08.07.2008 - Ziarul Financiar
Doar 30% din apartamentele noi promise au fost predate
Aproximativ 1.200 de apartamente noi din Bucuresti, a caror finalizare era anuntata pentru prima jumatate a acestui an, au fost intarziate, in conditiile in care piata constructiilor se confrunta cu un deficit important de personal, vremea a fost mai proasta decat in iarna precedenta, iar autorizatiile de constructie s-au eliberat cu intarzieri fata de termenele estimate.

Astfel, din cele 1700 de apartamente noi asumate de dezvoltatori pentru a fi predate in semestrul intai au fost terminate doar 500, potrivit unei analize a ZF pe baza informatiilor din piata.

Printre proiectele care aveau estimata finalizarea in primul semestru al acestui an se numara
  ansambluri precum Planorama (Colentina), Residenz (Chitila), Primavara (Drumul Taberei) sau Ibiza Sol (Pipera), dezvoltari care vor avea, in medie, intarzieri de aproximativ trei luni.

Unul dintre primele ansambluri de mari dimensiuni incepute in Capitala a fost complexul Planorama din Colentina, format din patru blocuri cu peste 1.000 de apartamente, care a fost anuntat prima data la sfarsitul anului 2005.

Cu toate acestea, pana in momentul de fata niciunul dintre cumparatorii de locuinte din cadrul acestui proiect nu s-a mutat in casa noua.

"In luna august ar trebui inceputa predarea primului bloc, format din 280 de apartamente. S-a muncit incontinuu, dar volumul de munca a fost extrem de mare, iar fluctuatia personalului din constructii este ridicata", explica Ionut Botea, consultant vanzari al companiei Prime Location, responsabila de vanzarea locuintelor din Planorama.

Primul termen de finalizare avansat a fost sfarsitul anului 2007, dupa care compania de dezvoltare imobiliara Euro Habitat a anuntat ca primul bloc va fi livrat in luna aprilie a acestui an.

Pentru fiecare zi de intarziere cei care au cumparat locuinte in cadrul proiectului vor fi despagubiti cu 0,02% din pretul de achizitie a apartamentului, ceea ce poate insemna ca cei care au cumparat in faze incipiente de dezvoltare ar putea primi inapoi peste 5% din suma platita.

Astfel, pentru o locuinta de 60.000 de euro, despagubirile zilnice sunt de 12 euro.

Pe de alta parte, in cadrul ansamblului Residenz din Chitila, dezvoltat de Tiriac Imobiliare si LBBW, cumparatorii din prima etapa au inceput sa se mute in cele 136 de locuinte, dar cu o intarziere de trei luni fata de termenul initial - martie 2008.

"Locuitorii Residenz din faza intai au inceput deja sa se mute in apartamente si preconizam ca pana la sfarsitul lunii august, pe masura intocmirii actelor finale de vanzare-cumparare, se vor muta toti. Pentru faza intai am intarziat livrarea cu trei luni din cauza faptului ca nu am gasit in permanenta muncitori calificati", declara Ruxandra Buca-Chendi, marketing manager al firmei Tiriac Imobiliare.

Intarzierile vin in contextul in care numarul apartamentelor finalizate in Bucuresti in ultimii ani a fost foarte redus, principalele proiecte finalizate fiind Central Park, Quadra Place sau Emerald Residences.

Cu toate acestea, pana la sfarsitul acestui an este prevazuta finalizarea unui numar record de locuinte pe piata Capitalei, aproximativ 6.000 de unitati, in crestere cu peste 100% comparativ cu anul trecut.

Pe langa problemele cu forta de munca, o serie de dezvoltatori au avut dificultati si cu obtinerea autorizatiilor de constructie, care a dus din nou la intarzierea proiectelor. Astfel, din cele 104 apartamente care trebuiau predate in luna mai in cadrul proiectului Ibiza Sol din nordul Bucurestiului, au fost receptionate pana in prezent circa 50, livrarile fiind incepute la sfarsitul lunii iunie.

Cristi Moga