Doamna Ghica Plaza: 70 de familii in 616 apartamente.

Imobiliare

16.02.2011 - Ziarul financiar
Doamna Ghica Plaza: 70 de familii in 616 apartamente.

Dinspre piata Obor se circula destul de lejer catre zona Doamna Ghica din Capitala la orele amiezii. Faci dreapta din soseaua Colentina pe strada Doamna Ghica, treci de santierul blocat de la Planorama si intri pe strada Paharnicul Turturea, unde firma Romfelt Real Estate a ridicat noua blocuri cu 616 apartamente.

In jur, blocuri vechi cu patru etaje. Pe afisele blocurilor noi, din ansamblul denumit Doamna Ghica Plaza, esti invitat sa admiri privelistea de la inaltime, in conditiile in care in proiect se afla unul dintre cele mai inalte blocuri de locuinte din Bucuresti, cu 24 de etaje.

Scarile exterioare care duc spre intrarile in blocuri sunt insa blocate de panouri metalice, inscriptionate cu insemnele firmelor Bog'Art si Mota Engil, care au construit proiectul. Intrarea se face in complex trecand de o poarta de tabla, in spatele careia se afla doi paznici, care insa ne intorc din drum, deoarece showroom-ul proiectului Doamna Ghica Plaza se afla in afara blocurilor, intr-un spatiu din imediata apropiere.

Pe langa blocuri, destul de putina miscare, desi reprezentantii de vanzari ai proiectului isi propuneau in toamna anului 2009 ca toate cele 616 apartamente ale complexului sa fie vandute pana la sfarsitul anului trecut; un barbat de 40 de ani fumeaza pe balcon, in timp ce un cuplu intra cu un covor in casa scarii pe o usa metalica gri.

"In luna iunie a anului trecut s-au mutat in complex circa 60 de familii. De atunci s-au mai mutat in jur de zece, astfel ca la ora actuala in proiect locuiesc in jur de 70 de familii. Vandute sunt in jur de 200 de apartamente, dar sunt si investitori sau familii care au cumparat pentru copii care sunt inca la liceu", declara Corina Dordoi, sales manager al proiectului. Planul de vanzari dupa finalizarea proiectului era de cate o locuinta pe zi. "Cand s-a rebranduit proiectul (initial denumirea ansamblului a fost Romfelt Plaza - n.red.) vindeam foarte bine. Pe piata se vand locuinte, dar in general apartamente vechi si la periferie. In continuare singurul criteriu pentru clienti ramane pretul. Degeaba ai apartamente ca la carte. Dupa ce intreaba de pret nu ii mai intereseaza detaliile si avantajele apartamentelor", spune reprezentantul de vanzari.

Reprezentantii de vanzari spun ca zilnic au circa opt contacte cu potentiali clienti, fie ca este vorba de apeluri telefonice, pe internet, prin intermediul paginii de facebook sau vizite in cadrul complexului.

In cadrul Doamna Ghica Plaza insa marea majoritate a locuintelor disponibile, circa 70%, reprezinta apartamente cu trei camere si au preturi de la 110.000 de euro fara TVA. "Aceste apartamente au o suprafata utila de 80 de metri patrati plus balcon de 12 metri patrati, o suprafata construita de 110-115 metri patrati si in total, cu tot cu spatiile comune, ajung la 130 de metri patrati, adica un pret de 850-900 de euro/metrul patrat", prezinta reprezentantul de vanzari oferta.

Cu tot cu TVA-ul de 24% insa, pretul pe metru patrat util (fara balcon, pereti si spatii comune) de apartament ajunge la circa 1.700 de euro, in timp ce locurile de parcare subterane costa 10.000 de euro.

Pe langa apartamentele cu trei camere, in complex mai sunt disponibile trei apartamente cu patru camere, patru garsoniere si cateva apartamente cu doua camere. "La inceputul lui 2009 am vrut sa facem din trei camere apartamente cu doua camere, dar nu se mai putea", spune reprezentantul de vanzari, aratand momentul in care dezvoltatorii au sesizat ca apartamentele cu preturi de peste 100.000 de euro vor fi greu de vandut intr-o perioada de criza.

Locuintele sunt dotate cu aer conditionat Acson in fiecare camera, tamplarie exterioara din aluminiu Brokelmann si usi Vertical Design, cea de la intrare fiind armata.

Ce mai au in plus apartamentele noi este o taxa de administrare, mai putin intalnita in blocurile vechi de pe piata locala.

"Taxa de administrare este de 0,2 euro/metrul patrat construit al apartamentului, la care se poate adauga suprafata locului de parcare sau a boxei, daca este cazul. In aceasta suma sunt incluse serviciile de gradinarit, paza, curatenia, deszapezitul si mentenanta propriu-zisa a proiectului, in conditiile in care este cineva la dispozitia locatarilor 24 de ore din 24", spune Dordoi, care precizeaza si faptul ca intretinerea lunara variaza intre 280 si 380 de lei pentru doua camere si 400-700 de lei pentru trei camere, in functie de numarul de persoane si de consum.

In complex insa, clientii sunt rasfirati, fapt ce poate influenta procesul de incalzire a locuintelor.

"Nu am vandut pe faze. Blocurile mici, de patru etaje, sunt 80-85% populate. La etajele superioare insa aleg apartamente doar clientii pana in 35 de ani si nici ei intotdeauna. Cel mai sus locuieste o tanara la etajul 17 (cel mai inalt bloc avand 24 de etaje - n.red.), care si-a dat seama ulterior ca locuia aproape singura la acel etaj. Ulterior s-au mai mutat 10-15 familii in bloc, dar la etaje inferioare", spune reprezentantul de vanzari al complexului, care a lucrat anterior venirii in cadrul Doamna Ghica Plaza, in iulie 2009, la firma de consultanta CB Richard Ellis.

In conditiile in care apartamentele se vand greu, ce ar trebui sa se intample pentru ca acele locuinte sa isi gaseasca clienti?

"In piata rezidentiala este o panica si nu este ajutata deloc de media. Cerere exista si va fi intotdeauna in Bucuresti. Proiecte noi nu cred ca vor mai fi finalizate prea curand in Bucuresti. Vor ramane pe piata cele ridicate. Iar proiectele noi au multe avantaje fata de blocurile vechi: de la structura la finisaje si spatii comune, facilitati, locuri de parcare, siguranta. Nu cred ca se vor mai vinde mult timp apartamente fara locuri de parcare in Bucuresti", apreciaza Dordoi.

Dar preturile?

"Preturile nu mai coboara demult. Mai jos de atat nu se poate ca ne ducem sub pretul de cost. Inca suntem sub ipoteca bancii."

Potrivit datelor de la Arhiva de Garantii Mobiliare, Alpha Bank a finantat cu 45 de milioane de euro in 2008 dezvoltarea proiectului, banca oferind finantare si clientilor interesati de achizitia de apartamente.

"Alpha Bank ofera finantare printr-un produs comparabil cu Prima casa. Principalele diferente sunt legate de avansul minim, care este de 15%, in timp ce perioada de creditare este de pana la 35 de ani."

Un alt bancher, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac, este printre actionarii proiectului. Pascariu, cu 7,38% dintre actiuni, dramaturgul Adrian Lustig (10,8%), fostul membru al Consiliului de Administratie al BVB - Cristian Sima (9%) si avocatii Calin Andrei Zamfirescu (4,9%) si Stan Tirnoveanu (4,9%) controleaza aproape 37% din firma Romfelt Real Estate, dezvoltatorul proiectului, in timp ce fondul Aktiva din Slovenia detine un pachet de 50%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Spatiile comerciale de la parterul blocului, folosite de catre dezvoltatori in perioada 2007-2008 pentru atragerea clientilor au ramas insa neocupate in majoritatea proiectelor, iar Doamna Ghica Plaza nu face exceptie.

"Spatiile comerciale au fost vandute catre o companie romano-italiana, care a preluat si parcarile exterioare. Absolut nimic nu este inchiriat", fapt vizibil si prin geamurile de la parter, prin care pot fi observati doar paznicii care se mai feresc de vantul care sufla puternic in Bucuresti in ultimele zile.

Ce incercari mai fac reprezentantii de vanzari ai proiectului sa aduca mai multa viata in blocurile din Doamna Ghica?

"Avem o campanie in derulare, prin care inchiriem in jur de trei apartamente lunar, am inceput si un program rent to buy care la randul sau ne ajuta. Se poate plati un avans de 4.000 de euro fara TVA, o rata lunara minima de 400 de euro fara TVA, iar dupa trei ani se achita diferenta pana la 110.000 de euro. Daca mai avem o perioada ca la sfarsitul lui 2009, am putea vinde apartamentele in trei ani. Dar dupa cum a inceput acest an..."