Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania este la inceputul caderii

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

19.03.2008 - Money Channel
Dinu Patriciu: Piata imobiliara din Romania este la inceputul caderii

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu a declarat astazi, in exclusivitate pentru The Money Channel ca se asteapta la o cadere puternica pe piata imobiliara autohtona, in principal ca urmare a caderii pietei internationale, iar pe de alta parte si sub presiunea capacitatii reduse de absortie a populatiei.


"Piata imobiliara din Romania se afla la inceputul caderii. Va cadea foarte abrupt in urmatoarele luni. Intr-o tara in care densitatea medie urbana este de circa 100 de locuitori la hectar, fata de densitatea medie a oraselor europene de 300 de locuitori la hectar, este evident ca preturile imobiliarului sunt fantasmagorice. Ele (preturile la terenuri) se vor aseza in primul rand sub presiunea ofertei si nu a cererii", a spus acesta.

Caderea se va resimti in special pe segmentul terenurilor.

"Terenurile vor scadea foarte tare. Sectroul rezidential va incepe sa treaca printr-o schimbare. Probabil ca va creste oferta de locuinte pentru categoria de populatie cu venituri pana in 1.000 de dolari pe luna.


Acest lucru inseamna locuinte cu preturi intre 60.000 si 80.000 de euro. Acest pret va fi obtinut pe seama evolutiei tehnologice", a subliniat omul de afaceri.

Argumentul adus de Patriciu pentru ideea escaderii preturilor in sectorul imobiliar este acela ca "suntem o parte a pietei globale".

Omul de afaceri considera ca si Bursa de la Bucuresti se afla la inceputul unei perioade de scadere, urmand tendinta internationala.
"Bursa romaneasca se afla la inceputul caderii. Va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala. Existand o anumita inertie a pietei romanesti fata de contextul international, ea se afla de abia la inceaputul caderii. De altfel a cazut foarte putin in ultimele luni. Cred ca mai este cale lunga la vale", a tinut sa precizeze acesta.