Dinu Patriciu: caderea preturilor imobiliare nu va mai fi oprita

Imobiliare

18.03.2009 - Evenimentul zilei
Dinu Patriciu: caderea preturilor imobiliare nu va mai fi oprita

Omul de afaceri sustine ca metrul patrat de locuinta va ajunge cat unul-doua salarii medii, intr-un interviu acordat revistei „Capital”. Omul de afaceri Dinu Patriciu sustine ca locuintele vor continua sa se ieftineasca. Cel care anunta criza din domeniul imobiliar atunci cand vanzarile erau in floare sustine, in cadrul unui interviu pentru revista „Capital”, ca singura stavila in fata acestei caderi este cardaÅŸia intre finantatori ÅŸi dezvoltatori. Finantatorii nu iÅŸi trec in bilant creditele neperformante, pentru ca iÅŸi pierd bonusurile, iar dezvoltatorii inca mai au ce manca ÅŸi tin la pret. Motiv pentru care piata este blocata.

„Acum se afla doar la inceputul caderii. Pana cand metrul patrat de locuinta medie nu va ajunge egal cu unul pana la doua salarii medii lunare, caderea preturilor nu se va opri”, sustine Dinu Patriciu. In opinia acestuia, momentul va veni chiar foarte curand. „In cateva luni, caderea nu va mai putea fi oprita, probabil incepand din aprilie, pentru ca, dupa bilantul pe primul trimestru al anului, nu vor mai putea fi ascunse aceste pierderi”, afirma Patriciu.

In ultima vreme, afaceristul a profitat de conjunctura economica pentru a face achizitii imobiliare ÅŸi afirma ca se va folosi in continuare de aceasta perioada pentru a construi „la pretul corect”. „Am investit in doua moduri: in proiecte care vor fi gata cel mai devreme peste doi ani ÅŸi jumatate sau trei ani, cand se vor tempera efectele crizei, ÅŸi, pe de alta parte, am inceput sa cumpar, dar nu numai in Romania, portofolii de asseturi care sunt discountate deja enorm, peste 90% fata de valoarea activului net acum 12 luni”, a precizat Patriciu.

BLOCAJ
 
Clientii cu bani, la vanatoare de chilipiruri

Reducerile de preturi ÅŸi sistemele de creditare ale dezvoltatorilor n-au avut niciun efect asupra pietei imobiliare. Singurii clienti sunt cei care au nevoie urgenta de o locuinta ÅŸi dispun de finantare ÅŸi investitorii care pandesc ocazii speciale, spun expertii companiei Colliers. „Daca diferenta de pret intre apartamentele noi ÅŸi cele vechi este mai mare de 20-30%, cumparatorul va opta pentru varianta veche, care e mai ieftina”, afirma Ilinca Paun, de la Colliers.

Potrivit acesteia, cei interesati acum de case cauta imobile finalizate sau care urmeaza sa fie gata curand. In cadrul ultimului raport asupra pietei imobiliare, Colliers mentioneaza ca pana la finele anului vor fi livrate pe piata 9.000 de unitati, cele mai multe provenind din ansambluri incepute in 2007. Din cele 25 de proiecte lansate anul trecut, doar 15 au ramas inca pe piata. SpecialiÅŸtii din domeniu sustin ca piata ÅŸi-ar putea reveni cu ajutorul guvernului, care, incurajand economia prin masurile de criza, va calma populatia ÅŸi oamenii vor reincepe sa cheltuiasca.

SPATII COMERCIALE

Chiriile vor depinde de vanzari

Chiar daca inchirierea spatiilor comerciale este o afacere imobiliara inca functionala, firmele de retail vor sa renegocieze tarifele. Locatarii „ancora” ai centrelor comerciale iÅŸi doresc chirii variabile, calculate ca procent din cifra de afaceri realizata prin spatiul respectiv, potrivit firmei de avocatura Cozmaciuc, Puiu & Oprea.

Etienne Oprea, avocat partener al firmei, e de parere ca acest sistem avantajeaza ambele parti: locatarii, care pot corela principalele cheltuieli fixe cu veniturile obtinute, dar ÅŸi proprietarii, care reduc riscul de a ramane cu spatii neocupate ÅŸi suportarea pierderilor pana la incheierea unui nou contract. Proprietarii sunt destul de reticenti, din cauza creditelor bancare pe care trebuie sa le achite, dar nici nu-ÅŸi pot permite pierderea unui chiriaÅŸ de valoare. O solutie de compromis e stabilirea unui prag minim fix al chiriei.