Din fundas la nationala, atacant in imobiliare

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 17.09.2007


In ultimii ani, Gică Popescu a investit în afaceri aproape toÅ£i banii câÅŸtigaÅ£i de pe urma carierei de fotbalist profesionist

IntuiÅ£ia în afaceri este "reÅ£eta" prin care Gică Popescu a ajuns să aibă profit pentru toate investiÅ£iile pe care le-a făcut în ultimii ani. Fostul fotbalist simte mirosul banilor de la depărtare, de vreme ce a ajuns să "arunce" în jungla afacerilor peste 30 milioane de euro, adică aproape toÅ£i banii pe care i-a câÅŸtigat în toată cariera lui de fotbalist. Ultimele proiecte: o fabrică în Pipera de design interior pentru construcÅ£ii de lux, dar ÅŸi un hotel de cinci stele în mijlocul Capitalei.

După mai bine de patru ani de când a pus ghetele de fotbal în cui, Gică Popescu a rămas tot jucător. Åži tot la fel de bun, dar de această dată într-un alt "sport", cel al riscului ÅŸi al intuiÅ£iei: businessul.

În urmă cu câÅ£iva ani, când spuneai numele fostului fostului fotbalist în minte îÅ£i venea miros de iarbă proaspăt ruptă sub sprintul crampoanelor, pe cine ÅŸtie ce stadion celebru al Europei. În viitorul apropiat, sigur se va ajunge ca atunci când vei pronunÅ£a numele de Gică Popescu în minte să ai strict imaginea unui om de afaceri pur-sânge. Pentru că pe asta pare că se va specializa cel care s-a lansat în fotbalul mare din cetatea banilor, Craiova. Pe înnmulÅ£itul banilor.

Lui Gică Popescu nu-i place să vorbească despre cifre. Åži atunci cum poate un proaspăt om de afaceri să aibă succes cu această filosofie? Simplu. "Nu-mi cere cifre, nu-mi place să vorbesc despre ele. Pentru că nu ele contează. Indiferent în ce business ai activa, după părerea mea, cel mai mult contează prezenÅ£a de spirit, flerul. Eu numai după asta m-am ghidat în toate investiÅ£iile mele.

Åži n-am pierdut niciodată. Această condiÅ£ie trebuie să fie secondată de încrederea oamenilor cu care lucrezi ÅŸi a partenerilor. Sunt cele două ingrediente pentru a performa în afaceri", îÅŸi spune părerea de la biroul său din Bulevardul Primăverii, Gică Popescu. Printre ultimele proiecte de investiÅ£ii ale acestuia se numără un viitor hotel de cinci stele în mijlocul BucureÅŸtiului ÅŸi o fabrică de design interior pentru imobile rezidenÅ£iale, în Pipera.

Experienţă spaniolă

"Fabrica de design va fi un proiect care va ajuta foarte mult în primul rând proiectele din imobiliare. Aici, la Disenate, vom face producÅ£ie personalizată de la mobilă ÅŸi până la cel mai mic amănunt decorativ pentru a da plus de valoare proiectelor rezidenÅ£iale. Pentru că oamenii care dispun de bani nu mai au timp să alerge după faianţă, mobilă sau mai ÅŸtiu eu ce.

Va fi amplasată în comuna Tunari pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraÅ£i, iar în curând vom da drumul la producÅ£ie pentru că avem contracte deja de onorat", spune Popescu. Fostul stâlp al apărării echipei naÅ£ionale de fotbal spune că pentru această afacere va avea 30 de angajaÅ£i care vor fi conduÅŸi de un specialist adus tocmai din capitala Spaniei, cu care a mai lucrat în afacerile imobiliare de acolo.

"În Spania am avut o experienţă cu câteva apartamente rezidenÅ£iale, amplasate în prima linie faţă de ţărmul mării. Veneau clienÅ£ii, vedeau, dar nu s-au vândut până ce nu le-am mobilat ÅŸi decorat cu foarte mult bun gust. Prima vizionare a ÅŸi adus contractele de vânzare.

La un preÅ£ care includea bineînÅ£eles ÅŸi preÅ£ul amenajărilor", povesteÅŸte Gică Popescu. Potrivit acestuia, investiÅ£ia iniÅ£ială pentru acest proiect va ajunge la un total de 1,5 milioane de euro, termenul calculat pentru amortizarea acesteia fiind de trei ani.

"Deja experienţă în acest domeniu avem, pentru că, de exemplu, aripa nouă a hotelului Iaki a lui Gică Hagi este făcută de echipa mea. Tot aÅŸa am lucrat ÅŸi noua casă a lui Dan Petrescu, iar pe lângă cererile venite din partea prietenilor avem de onorat proiecte rezidenÅ£iale serioase", arată Popescu.

Hotel de lux pentru circuitul internaţional

Cu specialiÅŸtii de la Disenate, numele viitoarei case de design, Gică Popescu îÅŸi va mobila ÅŸi noul său hotel de cinci stele din centrul Capitalei. Este practic cel mai aÅŸteptat proiect imobiliar în care GP Holding, controlat de fostul fotbalist, va investi, ÅŸi cu ajutorul băncilor, peste 25 milioane de euro. "Anul viitor deja vom începe construcÅ£ia. Acum suntem în perioada în care prospectăm piaÅ£a.

Va fi o investiÅ£ie serioasă pentru care vreau să aduc un mare tour-operator pentru a-l introduce în circuitul internaÅ£ional. Pentru că în turism nu-i de ajuns doar că te cheamă Gică Popescu. Mizăm pe lucruri profesionale", spune Popescu.

Pentru dezvoltarea proiectului "baciul" va avea nevoie de 4.000 de metri pătraÅ£i pe care ÅŸi i-a garantat prin achiziÅ£ionarea unui bloc cu două etaje în centrul capitalei. Clădirea va fi dărâmată după ce proprietarii se vor muta. "Pentru că afacerea a avut un randament mai mare, pe lângă preÅ£ul apartamentelor pe care l-am plătit, mi-am permis să le donez proprietarilor, majoritatea oameni în vârstă, ÅŸi un teren pentru a putea construi pe el. Îmi place ca oamenii să zică că le-a făcut plăcere să facă afaceri cu Gică Popescu", ne-a dezvăluit omul de afaceri.

Imobiliare de la Craiova până la ConstanÅ£a

Pe lângă cele două viitoare afaceri, Gică Popescu rămâne un jucător serios pe piaÅ£a dezvoltatorilor de proiecte rezidenÅ£iale, pe piaÅ£a imobiliară autohtonă având un puternic parteneriat cu investitori din Spania. După ce a vândut integral ansamblul de apartamente amplasat în Pipera pe Iancu de Hunedoara, fostul fotbalist mare are în lucru alte proiecte. Printre cele mai importante sunt cele de la Mamaia, BucureÅŸti ÅŸi Craiova, fiecare dintre ele necesitând deja un nivel al investiÅ£iilor de 10 milioane de euro.

"La ConstanÅ£a este vorba despre un proiect ce se va baza ÅŸi pe credite bancare, pe care îl am în colaborare cu cumnatul meu Gică Hagi. Este un ansamblu rezidenÅ£ial de 100 de apartamente pe Bulevardul Mamaia, cu vedere atât la lac, cât ÅŸi la mare. La Craiova ÅŸi BucureÅŸti vor fi aproximativ 80 de apartamente, dar în centrul oraÅŸelor", ne-a dezvăluit Gică Popescu.

Fostul căpitan al Barcelonei mai are însă o problemă. Legată de data aceasta de investiÅ£ia sa de suflet, Åžcoala de Fotbal de la Craiova care îi poartă numele. PreÅ£ul terenului unde este amplasată ÅŸcoala a ajuns să înregistreze o creÅŸtere spectaculoasă, ajungând să valoreze peste nouă milioane de euro. "Având în vedere că avem nevoie de o infrastructură mai bine pusă la punct, pentru ÅŸcoală, analizăm posibilitatea de a o muta la nu mai mult de 10 minute de actuala locaÅ£ie. Mai ales că putem valorifica terenul pe care se află ÅŸcoala", a declarat, pentru "Adevărul", Popescu.

Proiectele rezidenÅ£iale, preferate în locul producÅ£iei

O parte din banii omului de afaceri Gică Popescu au avut legătură ÅŸi cu investiÅ£iile în procesele de producÅ£ie. O investiÅ£ie serioasă a fost cea de la vinificatorul Vincon, unde l-a avut ca partener pe Gigi NeÅ£oiu, un alt om de fotbal. "Am scos banii de acolo pentru că randamentul afacerii nu era acelaÅŸi cu cel pe care îl obÅ£in din imobiliare.

AÅŸa că am preferat ca banii de acolo să-i bag în apartamente", arată Popescu. În schimb, altfel stă situaÅ£ia cu investiÅ£ia pe care o are la Olt Tyre, fabrica de camere de aer din cauciuc din Caracal la care este acÅ£ionar majoritar cu 67,4%. Aici pare că este singurul loc în care Gică Popescu are de gând să-ÅŸi facă planuri pe termen lung, investiÅ£ia fiind singura din industrie care îi aduce satisfacÅ£ii.

Gabriel Burlacu