Din ce investitii castiga marii investitori imobiliari

Imobiliare

21.05.2008 - Financiarul
Din ce investitii castiga marii investitori imobiliari

Strategii de dezvoltare pe o piata in reasezare
Castiguri importante din investitiile pe piata imobiliara din Romania obtin numai cativa jucatori mari. Motivul este acela ca investitorii si dezvoltatorii mari prezenti pe piata locala au mai mult proiecte pe hartie. In plus, inceputul acestui an a marcat o reducere a numarului si volumului investitiilor, precum si o limitare a aprecierii valorii proprietatilor.

Pentru companiile care au achizitionat imobile in Romania acum doi-patru ani, castigurile sunt de 50%-100% in prezent, potrivit rapoartelor financiare ale acestora. De exemplu, fondul austriac Europolis detine imobilul de birouri Europe House, cumparat in 2003, a carui valoare, de la momentul achizitiei, aproape s-a dublat, ajungand la 48,8 milioane de euro la sfarsitul anului trecut. Alt exemplu este fondul de investitii austriac CA Immo. La sfarsitul anului 2005, CA Immo a obtinut un castig de 78% din vanzarea participatiei de 50% la imobilul de birouri Charles de Gaulle Plaza, de 41 milioane de euro. La sfarsitul lui 2005 a achizitionat Bucharest Business Park pentru 43 de milioane de euro, iar la sfarsitul anului trecut, valoarea proprietatilor a crescut cu peste 17% fata de anul anterior, ajungand la 127 de milioane de euro.
In plus, fondurile s-au asociat cu dezvoltatorii imobiliari. Astfel de strategii au adoptat Immoeast, Europolis, Sonae Sierra, Sparkassen. Pe de alta parte, companiile cu surse financiare importante prefera sa actionzeze prin propria companie de dezvoltare imobiliara.

Peste cativa ani

Cele mai multe dintre castiguri vor veni insa pe companiile mari peste cativa ani, investitiile de sute de milioane de euro fiind, in prezent, mai mult pe hartie. In ultimul an si jumatate, fondul Immoeast a inceput o campanie de achizitii in Romania. In prezent, acesta detine 125 de proprietati, reprezentand aproape 4,8 milioane de metri patrati inchiriabili, dintre care aproape 65% se afla in diferite faze de constructie. Valoarea totala a acestor proiecte este de aproape 3,8 miliarde de euro. In urmatorii doi ani, compania va investi in Romania inca 184 de milioane de euro, pe langa terenurile achizitionate in valoare de peste 177 milioane de euro. Proiectele reprezinta investitii totale de peste un miliard de euro. Anul trecut, fondul si-a continuat planul de investitii, dar la inceputul acestui an nu a mai facut achizitii. De mentionat ca valoarea actiunilor Immoeast a scazut in ultimul an cu peste 48% la bursa de la Viena.
Iar, in prezent, Europolis are in diferite faze de dezvoltare peste 520.000 de metri patrati, dintre care cea mai mare suprafata, 350.000 de metri patrati, in spatii industriale.

Incetinirea cresterii

Problemele de pe pietele financiare internationale si evolutiile de pe burse au marcat o crestere mai lenta a companiilor decat in anii anteriori. Europolis apreciaza piata din Romania ca fiind supraincalzita, dar cresterea economica va continua in acest an.
In prima parte a acestui an, valoarea celor patru proprietati detinute de fondul de investitii Fabian in Romania nu a crescut comparativ cu valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut. Exceptie au facut investitiile in ansamblurile rezidentiale ale companiei din Bucuresti si Timisoara. Cu toate acestea, compania a cumparat un imobil de birouri mic, pentru care a platit trei milioane de euro. Anul trecut, valoarea proprietatilor detinute de Fabian in Romania a crescut comparativ cu data achizitiei. Astfel, Fabian are un portofoliu de 127,4 milioane de euro.
Majorarea chiriei de pe piata de birouri a dus la cresterea valorii imobilelor Cascades si Banu Andronache cu 2,5 milioane de euro, in ultimul trimestru al anului trecut. Fabian ar putea obtine un castig de peste 45% din vanzarea imobilului de birouri pe care il detine in zona Banu Andronache, achizitionat la sfarsitul lui 2005, de 17,7 milioane de euro, potrivit evaluarii DTZ Echinox.
La sfarsitul anului trecut, cea mai mare crestere a valorii unui teren achizitionat de Fabian a fost de 50%, ajungand la 8,8 milioane de euro dupa un an si trei luni de la cumparare.

Alina Botezatu