Din 19 banci interesate de Prima Casa, 17 pot da deja credite. OTP Bank si Credit Europe Bank asteapta unda verde de la BNR

Finante Banci

31.07.2009 - Gandul
Din 19 banci interesate de Prima Casa, 17 pot da deja credite. OTP Bank si Credit Europe Bank asteapta unda verde de la BNR

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a noii conventii de garantare pentru „Prima Casa”, celor 13 banci care puteau da deja credite prin acest program li s-au alaturat alte patru, printre care si BCR.

Doar doua dintre cele 19 banci ramase in programul „Prima Casa” – dupa retragerea ING Bank - nu pot demara deocamdata acordarea de credite. Este vorba de OTP Bank si Credit Europe Bank, care inca nu au primit de la BNR scrisoarea de bonitate, unul dintre elementele esentiale pentru ca bancile sa poata semna conventia cu Fondul de Garantare a Creditelor.

Se asteapta OK-ul BNR

Reprezentantii OTP Bank sustin ca oficialii BNR le-au transmis ca „nu este nici o problema” si ca vor primi in curand scrisoarea de bonitate. "Putem confirma ca astazi (joi-n.red.) dimineata am primit noul model al conventiei de la FNGCIMM. Nu este vorba de faptul ca nu am indeplini conditiile impuse de BNR, ci de faptul ca pana in prezent nu am primit adresa de raspuns oficiala din partea BNR, solicitata pe data de 16 iulie 2009. Am discutat cu reprezentantii BNR, care au confirmat ca nu este nici o problema, iar adresa de raspuns este la semnat”, a declarat pentru Gandul Simona Stanciu, director adjunct pentru Managementul Produselor la OTP Bank Romania.

Potrivit sursei, OTP Bank va semna conventia imediat ce va primi confirmarea din partea BNR - scrisoarea de bonitate semnata - si modelul final de conventie din partea FNGCIMM. “In nici un caz nu luam in calcul iesirea din programul Prima Casa, doar ca formalitatile si documentele ce trebuie intocmite sunt complexe si implica mai multe institutii si adrese semnate de persoanele abilitate, printre care si Banca Nationala a Romaniei", a mai adaugat Simona Stanciu. Reprezentantii Credit Europe Bank nu au comentat informatiile, pana la publicarea articolului.

BCR incepe creditarea de luni

BCR a anuntat joi ca a semnat conventia de garantare cu FNGCIMM, iar de luni cei interesati de un credit pentru Prima Casa sunt asteptati la ghisee. In plus, oficialii BCR au aratat ca peste 10.000 de persoane si-au exprimat pana acum intentia de a-si achizitiona o locuinta cu ajutorul unui credit ipotecar Prima Casa. „Suntem bucurosi ca am reusit sa facem acest ultim pas si sa incepem creditarea. Putem, astfel, sa ne ajutam clientii sa-si indeplineasca visul de a-si cumpara locuinta dorita. BCR este cel mai mare creditor ipotecar din Romania si cel mai important sustinator al programului Prima Casa. Am luat masuri speciale pentru a accelera procesul de acordare a creditelor prin programul Prima Casa. Ii invitam in unitatile noastre, incepand de luni, pe toti cei care au nevoie de o prima casa pentru a beneficia de oferta noastra extrem de atractiva – creditul BCR Prima Casa”, a declarat Martin Skopek, vicepresedinte pentru Retail la BCR.

Peste 100 de dosare

Fondul de Garantare a Creditelor primise spre avizare pana joi peste 100 de dosare pentru credite in cadrul programului „Prima Casa”. Valoarea totala a acestora este de circa 3,8 milioane de euro.