Din 129 de milioane de locuinte din America, 18.6 milioane sunt goale

Imobiliare

22.07.2008 - The Money Channel
Din 129 de milioane de locuinte din America, 18.6 milioane sunt goale
Autoritatile isi pun la treaba imaginatia pentru a limita efectele crizei ipotecare. Pe langa marii creditori, puternic loviti de socul subprime, si autoritatile locale din marile orase au probleme din cauza ieftinirii puternice a proprietatilor. O casa in Miami poate fi gasita de vanzare la acelasi pret cu al unui apartament de doua camere din cartierul bucurestean Militari. Iar problemele pietei imobiliare se simt in continuare si peste ocean, in Europa.

Prabusirea preturilor pentru locuintele americane, inmultirea creditelor neplatite si a locuintelor nevandute au presat autoritatile sa gaseasca solutii, unele chiar disperate. Din 129 de milioane de locuinte din America, 18.6 milioane sunt goale. Proprietarii nu le-au putut plati, iar banca le-a luat inapoi, fara a reusi sa le vanda din nou. Potrivit publicatiei The Economist, este cea mai mare rata de neocupare din 1956 incoace. Iar in acel an a inceput de fapt monitorizarea. Aceeasi publicatie scrie ca in metropole precum Atlanta, cartiere candva pline de viata au inceput sa arate ca niste orase fantoma de cand s-a declansat criza subprime.

Impozitele locale raman neplatite iar casele goale invita spargatorii, traficul de droguri si alte infractiuni. Intr-o zona aproape parasita din Atlanta, speculatorii care n-au reusit sa vanda au platit persoane fara adapost sa locuiasca in casele goale. Municipalitatile din Cleveland si Baltimore au dat in judecata companii care ofera credite subprime, spunand ca din cauza ieftinirii locuintelor, orasele au pierdut milioane de dolari in impozite locale.

Iar aceste orase iau in considerare o alta optiune: aceea de a demola surplusul de locuinte. Idee laudata chiar de catre presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke.

Demolarile nu incurajeaza creditarea riscanta, spre deosebire de ajutoarele financiare, spune seful FED. In an electoral, congresul american discuta despre noi ajutoare financiare, in timp ce analistii propun acordarea de permise de sedere, cunoscutele greencard, strainilor dispusi sa investeasca in proprietati pe care sa le si pastreze cel putin cinci ani. Asa arata deci criza imobiliare in Statele Unite.

De cealalta parte a oceanului Atlantic, valul subprime a lovit mai intai bancile din Marea Britanie, unde conditiile de creditare s-au inasprit atat de mult incat numarul creditelor ipotecare a scazut sub nivelul anului 1990, cand un alt soc imobiliar a declansat o adanca recesiune. Valul s-a extins si in alte parti ale Europei. Au trecut doar cateva zile de cand grupul spaniol Fadesa a anuntat ca nu-si poate plati datoriile de peste 5 miliarde de euro. Vestea a tras in jos cotatiile altor mari jucatori din piata imobiliara spaniola – si anume companiile Colonial, Renta si Banco Popular Espanol, unul dintre principalii creditori ai Fadesa. Criza spaniola este confirmata si de organizatiilor romanilor din aceasta tara, care spun ca oferta de munca in constructii este in acest moment zero. Si Ungaria a trecut printr-o calmare fortata a pietei imobiliare.