Dezvoltatorii trag tare sa finalizeze lucrarile incepute

Constructii

17.03.2009 - Curierul National

Dezvoltatorii care au obtinut anul trecut finantarile necesare pentru proiecte trag tare acum sa le finalizeze pentru a  le vinde cât mai repede astfel incât sa nu fie afectati prea mult de criza. In aceste conditii, potrivit Institutului National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a inregistrat un avans de 8,8%, in luna ianuarie comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent, in timp ce acestea au scazut in ianuarie cu 6,4% fata de decembrie, se arata intr-un comunicat al INS. Astfel, volumul lucrarilor de constructii a crescut in prima luna a acestui an cu 8,8% fata de ianuarie 2008, pe elemente de structura fiind raportate majorari la lucrarile de constructii noi (+12,9%) ÅŸi la lucrarile de intretinere ÅŸi reparatii curente (+0,7%). In acelaÅŸi timp, lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 3,6%.

Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la toate componentele. Cladirile rezidentiale au crescut cu 28,1%, cladirile nerezidentiale cu 8,2%, iar volumul constructiilor inginereÅŸti a urcat cu 2,2%. Fata de decembrie 2008, in ianuarie, volumul constructiilor a inregistrat o scadere cu 6,4%, potrivit INS.

Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele astfel: lucrarile de intretinere ÅŸi reparatii curente (-27,1%), lucrarile de reparatii capitale (-4,7%) ÅŸi lucrarile de constructii noi (-2,2%). Totodata, pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructii inginereÅŸti (-16%), cladiri nerezidentiale (-4,4%) ÅŸi cladiri rezidentiale (-2,3%).

In aceste conditii, Adriana Iftimie, directorul general al  Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), a declarat, pentru Curierul National, ca aceasta creÅŸtere din ianuarie este in contradictie cu ceea ce se intâmpla in realitate, insa o posibila explicatie ar fi aceea ca dezvoltatorii se grabesc sa termine lucrarile care au fost incepute anul trecut.
''O posibila explicatie a ceea ce se intâmpla acum ar fi faptul ca dezvoltatorii se grabesc sa finalizeze lucrarile pentru care au primit finantari ÅŸi a le vinde cât mai repde. Astfel se lichideaza niÅŸte lucrari ce erau incepute inca de anul trecut, aceasta ar fi explicatia'', ne-a declarat reprezentantul PSC. Mai mult decât atât, acesta a subliniat faptul ca problemele cu care se confrunta acum sectorul constructiilor se regasesc in zona lucrarilor de curând incepute, dat fiind contextul actual.