Dezvoltatorii scot pe taraba locuintele de pana in 60.000 de euro

Imobiliare

17.07.2009 - Business Standard
Dezvoltatorii scot pe taraba locuintele de pana in 60.000 de euro

In speranta deblocarii pietei imobiliare, dezvoltatorii imobiliari se adapteaza rapid cerintelor programului “Prima Casa“ si vin cu solutii si proiecte de locuinte ale caror preturi sa nu depaseasca 60.000 de euro. In acest context, peste 60 de firme din domeniu vor participa in perioada 17-19 iulie la targul imobiliar Expo “Prima Casa”, ce se desfasoara la Palatul Copiilor din Bucuresti, unde vor prezenta locuinte care se incadreaza in cerintele programului guvernamental.

“Cea mai ieftina locuinta prezentata la targ este o garsoniera de 40 mp in Bucuresti, la 27.000 de euro, si una in Calarasi, la 60 mp utili, la acelasi pret. Mai sunt vile cuprinse intre 45.000 si 75.000 de euro la periferie sau in zona Berceni, cu teren in suprafata de 500 mp“, a declarat pentru Business Standard Cosmin Radu, reprezentantul organizatorilor.

Dupa ce dezvoltatorul imobiliar South Pacific a anuntat ca pregateste pentru acest an un ansamblu rezidential pilot, ce va cuprinde 80 de garsoniere cu gradina, pe sistemul caselor insiruite, la un pret de 60.000 de euro pe unitate, ca masura de raliere la programul “Prima Casa” si alti jucatori ii urmeaza exemplul. JQ Development, constructorii cladirii de birouri Lotus Office, va lansa, in cadrul targului, un proiect rezidential cu 700 de apartamente in localitatea Tartasesti de langa Bucuresti, cu preturi ce nu depasesc valoarea de 60.000 de euro. Cel mai scump apartament va fi unul cu patru camere, ce va dispune de 78 mp construiti si care va costa, la cheie, 60.000 de euro cu TVA inclus.

“Locuintele situate in case de tip P+1 vor fi si mobilate. Avem un parteneriat cu IKEA, prin care oferim in dormitoare un dulap si un pat, in living doua canapele si o masa, iar in bucatarie chiuveta, blat, corpuri, o masa si patru scaune“, a explicat Viorel Pascale, directorul general al JQ Developement. Cea mai ieftina locuinta din cadrul proiectului denumit Casa Forte Tartasesti, va fi un apartament cu doua camere, in suprafata de 58 mp, la un pret de 42.800 de euro cu TVA inclus.

Proiectul va fi construit pe structura metalica, din profile de tabla. Peretii vor fi izolati cu vata minerala, placata pe interior cu gips carton, iar fatada va fi din imitatie de caramida sau piatra. Locuintele de la parter vor beneficia si de o gradina in suprafata de 40-50 mp si de unul sau doua locuri de parcare, in functie de numarul de camere.

“Vom incepe acest proiect in momentul in care vom avea o lista de cel putin 100 de clienti, care vor trebui sa plateasca un avans de 5% din pretul casei, adica exact avansul pentru «Prima Casa»“, a mai spus Pascale. Compania a discutat deja cu Raiffeisen Bank pentru finantare. Ansamblul necesita o investitie de 40 mil. euro, din care dezvoltatorul suporta 20% din surse proprii. Terenul in suprafata de 90 ha este asigurat printr-un parteneriat cu proprietarul si urmeaza sa il achizitioneaze la un pret mediu de 20 euro/mp, pe parcursul vanzarilor. Pe langa cei doi dezvoltatori, si New Horizon Group, care dezvolta in Romania prin intermediul unui parteneriat cu fondul de investitii Immoeast, a anuntat ca va construi la Brasov un ansamblu cu locuinte a caror suprafete vor fi mai mici si care le va permite sa avanseze un pret in jurul a 60.000 de euro. La targul Expo “Prima Casa” va participasi Impact, care va lansa un nou concept de locuinte denumit “Case Kaleidoscop“, care va permite clientilor sa isi compartimenteze locuintele si sa isi aleaga suprafata corespunzatoare posibilitatilor lor financiare. Organizatorii se asteapta ca, pe parcursul celor trei zile de targ, sa aiba peste 15.000 de vizitatori.