Dezvoltatorii nu scapa de casele scumpe

Imobiliare

04.08.2009 - Gandul
Dezvoltatorii nu scapa de casele scumpe

Programul îi ajuta pe cei cu preturi mici. Locuintele scumpe vor ramane goale în continuare

Programul „Prima Casa” le-a adus dezvoltatorilor de locuinte o oportunitate nesperata de a scapa de locuintele ramase nevandute. Programul îi ajuta însa doar pe cei cu preturi mici. Aproape toti clientii cer apartamente cu preturi de circa 60.000 de euro, cat este plafonul maxim de garantare la programul guvernamental. Dezvoltatorii cu preturi mari au toate sansele sa ramana în continuare cu locuintele nevandute.

„Pentru cumparatori, conteaza foarte mult pretul de 60.000 de euro sau chiar mai mic. Au venit fixati pe aceasta suma”, a declarat pentru Gandul Claudia Roman, directorul de marketing al dezvoltatorului Opus Land Development, care construieste un proiect cu 4.600 de locuinte la Stefanestii de Jos si care a participat la ultimul targ imobiliar organizat în Capitala, dedicat programului „Prima Casa”. Preturile pornesc de la 64.000 de euro pus TVA de 5% pentru un apartament cu doua camere si pot depasi 200.000 de euro în cazul vilelor. Astfel, dezvoltatorii care au participat la targul imobiliar de luna trecuta si ale caror preturi se apropie de limita de garantare spera ca odata cu lansarea programului sa le creasca vanzarile. Va fi mai greu însa pentru cei care au construit locuinte scumpe.

Ai clienti numai daca lasi din pret

Dezvoltatorii care au stiut sa-si adapteze preturile si sa le reduca, pentru a se apropia de pragul de 60.000 de euro, vor fi primii care vor putea vinde apartamentele nou construite.

„Dupa targ am semnat 50 de contracte de rezevare si exista un interes crescut pentru achizitionarea de locuinte prin acest program. Interesul e mare pentru ca fata de celelalte targuri, acum exista posibilitatea de finantare”, ne-a declarat Raluca Oprescu, director de vanzari al companiei Can Serv, care construieste doua proiecte în Bucuresti. Astfel, ofertele de pret ale locuintelor prezentate în cadrul ultimului targ au fost de 39.500 de euro pentru o garsoniera si 63.500 de euro în cazul apartamentelor cu doua camere.

Si dezvoltatorul Adama, care are deja proiecte finalizate iar altele care vor fi în scurt timp livrate, a redus din preturi tocmai pentru a putea oferi apartamente la un pret apropiat de 60.000 de euro. „Datorita programului oamenii au venit si s-au interesat pentru ca s-a vazut o scadere generala în piata a preturilor locuintelor noi. Acest program poate reprezenta o oportunitate cu care a doua oara nu stiu daca se vor mai întalni. Noi avem marfa. Sa vedem acum daca exista si posibilitatea de a cumpara”, a declarat pentru Gandul Nicu Dinu, directorul de vanzari pe Bucuresti al Adama.

Cele mai cautate apartamente sunt cele cu doua camere, chiar daca în unele cazuri pretul este mai mare de 60.000 de euro. Chiar si-asa, se pare ca unii romani sunt dispusi sa plateasca mai mult. „Prin «Prima Casa», cele mai cautate sunt cele cu doua camere si oamenii sunt dispusi sa plateasca 70.000 de euro pentru unul cu doua camere, decat 60.000 de euro pentru o garsoniera”, ne-a mai declarat Nicu Dinu. De asemenea, dezvoltatorul a mai cautat o portita de a-si vinde apartamentele: pret mai mic pentru locuinte nefinisate, pentru care se pare ca exista cerere, deoarece cumparatorii vor sa-si personalizeze locuinta.

Claudia Roman, director de marketing Opus Land Development - Conteaza foarte mult pretul de 60.000 de euro. Clientii au venit fixati pe aceasta suma